Для стимулювання вакцинації проти COVID-19 та допомоги бізнесу, Кабінетом міністрів України була запроваджена програма «єПідтримка», згідно з якою вакциновані громадяни зможуть отримати 1000 гривень. Вчора, 9 грудня, банки почали відкривати віртуальні картки цієї програми, на які пізніше можна буде отримати ці кошти.

На сьогодні такі картки можуть оформити клієнти Monobank, «А-Банку», «Альфа-Банку» та «Укргазбанку». За добу рахунки оформили понад 300 тисяч громадян, більшість з яких (більш як 255 тисяч) зробили це у Monobank. Такі цифри оприлюднив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі. Хоча Олег Гороховський у своєму каналі вже написав, що карти оформило понад 480 тисяч людей. Інші банки наразі готуються до того, щоб також почати видавати віртуальні картки для «єПідтримка». Зокрема найближчим часом до програми має долучитися «ПриватБанк».

Як отримати 1000 гривень і хто може це зробити?

Для початку, отримати 1000 гривень «єПідтримки» зможуть тільки повністю вакциновані повнолітні громадяни. Тобто ті, хто отримав дві дози вакцини, мають «зелений» сертифікат у «Дії» та досягли 18 років.

Якщо ці умови дотримано, то у своєму банку потрібно замовити однойменну віртуальну карту. Зробити це можна онлайн — через додаток відповідного банку, або звернувшись у відділення.

З 19 до 29 грудня в «Дії» потрібно буде подати відповідну заяву на отримання грошей і обрати потрібний банк. Після цього доведеться зачекати, на обробку даних піде деякий час. Можливо, декілька днів.

Це лише перший етап цієї ініціативи. Другий намічено на третій квартал 2022 року, коли з’явиться більше опцій отримання грошей. Зараз у Мінцифрі працюють над розробкою інших варіантів.

Де ці гроші можна витратити?

Держава намагається підтримати постраждалий від наслідків пандемії бізнес, тож отримані за програмою «єПідтримка» гроші можна буде витрачати тільки у певному переліку місць та на певні послуги. Саме для цього й знадобляться віртуальні карти в банках.

Кошти з цих карток можна витратити в музеях, виставкових центрах, галереях, кінотеатрах, спортивних залах, книгарнях та замовити залізничні або авіаквитки для пересування Україною.

Зняти готівку або переказати гроші на іншу карту неможливо.

Повний перелік банків, які приєднаються до державної ініціативи, а також місць, де можна буде скористатись отриманими грошима, буде доступний на відповідній сторінці «Дії».

На що варто звернути увагу

Якщо ви вже повністю вакциновані та маєте сертифікат, то наразі треба замовити ту саму віртуальну карту, або почекати, доки банк додасть таку можливість.

Якщо сертифікату в «Дії» ще немає, варто заздалегідь його згенерувати, тому ще в останній момент у системі може бути додаткове навантаження і зайві затримки через технічні проблеми.

Також треба пам’ятати, що отримані за цією програмою кошти можна витратити протягом чотирьох місяців. Потім вони автоматично повернуться до держави.