Компанія Apple зі своїм iPhone – це єдиний приклад успішного «західного» смартфону на ринку Китаю, і це не є випадковістю чи вдалою роботою маркетологів. Як пише The Information у своєму новому розслідуванні, між генеральним директором Apple Тімом Куком та урядовцями Китаю у 2016 році було укладено секретну угоду, згідно з якою компанія інвестувала понад $275 мільярдів доларів в економіку країни протягом п’яти років. Угода була досягнута якраз в той час, коли місцеві виробники смартфонів змусили продажі iPhone в Китаї падати.

The Information цитує інтерв’ю та внутрішні документи Apple, в яких повідомляється, що зобов’язання Apple почалися у 2016 році, коли Тім Кук регулярно відвідував Китай, щоб лобіювати в уряді винятки з регуляторних дій, які могли б негативно вплинути на Apple.

Протягом цього вирішального року Кук, який був архітектором ланцюжка постачання Apple у Китаї, особисто лобіював офіційних осіб щодо загроз, які могли б утруднити роботу пристроїв та сервісів компанії, включаючи Apple Pay, iCloud та App Store, як свідчать документи.

Під керівництвом Кука група Apple по зв’язках з урядом працювала з китайським агентством економічного планування над покращенням відносин.

За словами людини, знайомої з угодою, вона складалася з 1250 слів та спочатку була задумана відділом Apple по зв’язках з урядом Китаю як спосіб покращити відносини з Пекіном та привернути увагу високопоставлених керівників. За словами цієї людини, особисті зустрічі з високопоставленими китайськими чиновниками стали пріоритетом для керівництва Apple після того, як регуляторні органи закрили сервіси книг та фільмів iTunes у квітні 2016 року.

Хоча стратегічна угода могла бути укладена без розголошення, дії, вжиті для її виконання, були переважно публічними, починаючи з інвестицій Apple у сервіс спільного використання поїздок Didi Chuxing того ж року у розмірі $1 мільярда.

Через кілька днів після оголошення про інвестиції представники Apple та уряду Китаю підписали угоду:

Через п’ять днів у Пекіні Кук разом з головним операційним директором Джеффом Вільямсом і главою зв’язків з урядом Лізою Джексон публічно зустрілися з високопоставленими урядовцями в секретному комплексі керівництва країни Чжуннаньхай. Жодна зі сторін не розкрила подробиць візиту, але вони були частково для підписання економічної угоди, яка зобов’язувала Apple допомогти приблизно з дюжиною цілей, схвалених Китаєм. Вони включали зобов’язання допомогти китайським виробникам розробляти «найпередовіші виробничі технології» та «підтримувати навчання висококласних китайських талантів».

Крім того, Apple зобов’язалася «використовувати більше компонентів від китайських постачальників у своїх пристроях, підписувати угоди з китайськими виробниками програмного забезпечення, співпрацювати в галузі технологій з китайськими університетами та безпосередньо інвестувати у китайські технологічні компанії», – йдеться у розслідуванні.

Цікаво також те, що п’ятирічна угода мала бути автоматично продовжена на додатковий рік у травні 2021 року, якщо обидві сторони погодяться. На початку цього року продажі iPhone в країні повернулися до рівня до пандемії, хоча зараз Apple стикається з тим же глобальним дефіцитом мікросхем і обмеженнями в постачанні, з якими стикаються й інші компанії.