Текстовий редактор “Блокнот” (Notepad) — мабуть, одна з найстаромодніших системних утиліт Windows. Її вигляд лишається незмінним в усіх останніх версіях системи. Але нарешті у Microsoft дійшли руки й до нього.

Так, згідно з постом в офіційному блозі, для учасників програми Windows Insider стає доступною оновлена версія Notepad, в якій з’явився, зокрема, темний режим, тож тепер він зможе адаптуватися до налаштувань системної теми, та підтримка ефекту Mica — нової властивості інтерфейсу Windows 11, яка надає вікнам легку напівпрозорість.

Але зовнішні зміни — це ще не все. Крім того, Notepad отримав оновлені пошук та заміну — тепер це не дві різні функції, які викликаються двома різними гарячими клавішами, а одна, розташована в об’єднаному меню.

Microsoft нарешті оновлює Notepad: темна тема, покращення в інтерфейсі

Також Microsoft додала до “Блокнота” підтримку скасування кількох останніх внесених змін за допомогою Ctrl-Z. Основне меню було дещо перероблене: розділ Format зник, а два його пункти перейшли до інших (Word Wrap тепер розташований у View, а Font — в Edit).

Як бачимо, всі зміни радше косметичні, ніякої кардинальної зміни концепції Notepad немає — ні розширеної функціональності, ні якогось більш-менш складного форматування тексту він не отримав і, мабуть, ніколи вже не отримає. Все це залишається прерогативою “старшого брата” – WordPad (який, втім, значно менш популярний, ніж простий “Блокнот”).