Стартап Electric Sky отримав грант на суму $225 тис. від Агентства провідних оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA). Гроші підуть на розробку системи бездротового живлення дронів у польоті Whisper Beam.

Electric Sky використає ці гроші, щоб вивчити способи адаптації своєї бездротової архітектури для живлення рою дронів. Перший етап проєкту, що триватиме 6 місяців, передбачає створення та випробування демонстраційної системи, яка працюватиме у лабораторних умовах на коротких відстанях. Ці експерименти дозволять отримати дані, які можна буде використовувати для модернізації системи для роботи на більшій потужності та відстані.

Компанія Electric Sky була співзаснована Робертом Міллманом, колишнім генеральним радником Blue Origin, та Джеффом Грісоном, у минулому генеральним директором XCOR Aerospace. Саме він і винайшов систему Whisper Beam.

«Технологія Whisper Beam є електромагнітним еквівалентом так званої шепітної галереї», – каже Міллман. «У такій галереї лише один слухач на всю залу може почути промовця, але ніхто інший, навіть люди, які стоять прямо між мовцем і слухачем, не можуть. Для них звук занадто слабкий».

Так само радіохвилі, які надсилає передавач Electric Sky, фокусуються на приймачі, дозволяючи дрону споживати кіловати потужності за будь-якої погоди.

«Це міф, що передача електроенергії на великі відстані неможлива», – додає Грісон. «Це просто ніколи не було економічно доцільним. Наш метод дозволить зменшити вартість наземного передавача та розмір бортового приймача дрону».

На думку Грісона система Whisper Beam може використовуватися з будь-яким типом електричних літальних апаратів.

Electric Sky – не єдине підприємство, що цікавиться бездротовим живленням дронів. Наприклад, компанія PowerLight працює над схожою системою на основі лазера.

З часу заснування у 1958 році Агентство провідних оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA) брало участь та надавало гроші для багатьох проєктів, які згодом знадобилися не лише для підвищення обороноздатності США, а й принесли користь усьому людству. Одні з найвідоміших з них – мережа ARPANET яка стала потім Інтернет, системи BSD та Unix, протокол TCP/IP та ін.