6 грудня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів про економічний паспорт (№6394 та супутні №6395, №6396 та №6397). Текст документа з’явився на сайті парламенту увечері 7 грудня, видання Liga.net проаналізувало його та виділило основні тези.

Розпорядником економічного паспорта буде Фонд майбутніх поколінь – юрособа, створена Кабміном, для накопичення внесків від сплати рентних платежів за користування надрами та виплат його учасникам. Активи Фонду зберігаються у держбанку. Управляти ним буде державний адміністратор, який матиме ліцензію на провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів. А контроль буде здійснювати рада Фонду, до складу якої мають увійти п’ятеро осіб, що обираються за результатами конкурсу.

Щорічний внесок на одного учасника Фонду визначається у розмірі двох мінімальних зарплат, встановленому законом на 1 січня календарного року. Перший річний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд грн із розрахунку двох розмірів мінімальної зарплати (7 176 грн) та прогнозної статистики народжуваності.

Сплата внесків провадиться з коштів спеціального фонду держбюджету, який формуватиметься коштом наступних надходжень:

  • 70% рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (у 2023 році – 35% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 70%);
  • 95% рентної плати за користування надрами для видобутку нафти, природного газу та газового конденсату (у 2023 році – 47,5% із щорічним збільшенням на 5% – крім останнього року, коли збільшується на 2,5% – до досягнення 95%);
  • рентна плата за користування надрами в межах континентального шельфу та/або виняткової (морської) економічної зони України (у 2023 році 50% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 100%).

У проєкті держбюджету на 2022 рік передбачено для цього 69 млрд грн.

Учасниками Фонду зможуть стати громадяни України, народжені з 1 січня 2019 року. Для отримання виплати після досягнення 18 років особа має бути громадянином України та постійно проживати на території країни протягом останніх 5 років.

Виплати із системи економічного паспорта можуть проводитися на навчання, купівлю власного житла, лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров’я, підтверджених у встановленому порядку, будь-коли до досягнення 18 років.

Якщо пакет законопроєктів про економічний паспорт буде прийнято, то на момент перших виплат у 2037 році сума коштів фонду має становити 1 трлн 832 млрд грн шляхом внесків держави та отриманого інвестиційного доходу від розміщення коштів у державні цінні папери, що дозволить здійснити виплати на загальну суму 191 млрд грн із розрахунку 626 125 грн на одного учасника Фонду.

Тобто очікується, що народжені з 2019 року діти з настанням повноліття зможуть отримати від держави понад 600 тис. грн, які зможуть витратити на навчання, або ж купівлю житла чи лікування тяжких хвороб.