Один з них – японський мільярдер Юсаку Маедзава, що пізніше планує облетіти Місяць на кораблі SpaceX. Іншій – відеорежисер Йозо Хірано, який буде знімати у космосі ролики для YouTube каналу Маедзава. Наразі корабель вже здійснив стикування з космічною станцією.

Це перші космічні туристи, які вирушають на МКС на кораблях Роскосмос за останні 12 років. Протягом 2001-2009 рр. Роскосмос спільно з компанією Space Adventures доставив на МКС вісім космічних туристів, при чому програміст Чарльз Симоні, що брав участь у розробці першої версії Microsoft Office, літав на МКС двічі. У наступні роки співпраця була припинена, а зараз, на хвилі нового інтересу до космічного туризму, відновлена.

Першим космічним туристом другої хвилі Space Adventures став відомий японський підприємець, мільярдер та колекціонер творів мистецтва, ексцентричний Юсаку Маедзава. Маедзава у 1998 р. заснував компанію Start Today, а пізніше запустив магазин модного одягу Zozotown, зараз найбільший у Японії. У 2018 році підприємець презентував власний бренд одягу ZOZO і систему зняття мірок вдома ZOZOSUIT. Forbes оцінює статки Маедзави у $1,9 млрд.

Двоє японських космічних туристів вирушили на МКС на кораблі «Союз МС-20»

Ще у 2018 році компанія SpaceX оголосила, що Маедзава буде першим комерційним пасажиром у польоті навколо Місяця, який він планує здійснити у супроводі 6-8 митців за власним вибором. «Квитки» у навколомісячну подорож для усієї компанії оплачує Маедзава. Наразі цей політ планується лише на 2023 р., тому бізнесмен вирішив не гаяти часу та злітати ще й на МКС. З собою він взяв оператора, щоб знімати відео про цю подорож.

Космічний корабель «Союз МС-20» з космонавтом Олександром Місуркіним та двома туристами стартував з космодрому Байконур на ракеті-носії «Союз-2.1а» 8 грудня 2021 р. 07:38:15 (UTC). Через 6 годин корабель здійснив штатне стикування з Міжнародною космічною станцією. Екіпаж «Союз МС-20» проведе на МКС 12 діб, й 20 грудня 2021 р. повернеться на Землю.

Сума, яку Юсаку Маедзава заплатив за два квитки у космос, не розголошується, як і можливі майбутні польоти на МКС космічних туристів Space Adventures.

Але відомо, що 21 лютого 2022 р. на кораблі Space X Crew Dragon на МКС вирушає трійка космічних туристів компанії Axiom Space – Ейтан Стіббе, Ларрі Коннор та Марк Паті. Кожен з них віддав за місце на борту суму у $55 млн.