Як зазначається в новому звіті YouTube, сервісом було помилково обмежено понад 2,2 мільйона відеороликів через скарги на порушення авторських прав, які пізніше були скасовані в період із січня по червень цього року. Звіт про прозорість авторських прав є першим у своєму роді звітом YouTube на цю тему. Компанія також заявляє, що у майбутньому він оновлюватиметься двічі на рік.

2,2 мільйона невірних заяв становлять менш як 1% із більш ніж 729 мільйонів заяв про порушення авторських прав, поданих у першій половині цього року, 99% йдуть від Content ID, автоматизованого інструменту захисту прав YouTube. Згідно зі звітом, коли користувачі подали апеляції на блокування, справи у 60% випадків були вирішені на їхню користь.

Хоча помилкові заяви про порушення авторських прав — це крапля в морі більшої проблеми. Адже творці YouTube давно скаржаться на те, як платформа обробляє претензії, говорячи, що надмірно агресивне або необґрунтоване покарання може призвести до втрати доходу. Скарги на порушення авторських прав часто стають причиною блокування відео, вимкнення звуку або повернення доходів від реклами правовласнику. У цьому новому звіті формулюється проблема, яку, як визнав сам YouTube, потрібно вирішити.

Ще у 2019 році генеральний директор YouTube Сьюзан Войчицькі заявила у своєму блозі, що компанія почула заклопотаність творців і що YouTube «вивчає можливості покращення для забезпечення правильного балансу між власниками авторських прав та творцями».