Японський виробник камер Canon розробив новий датчик зображення, який може робити якісні кольорові знімки навіть у темряві — це стане у нагоді в першу чергу в індустріальному застосуванні, зокрема для автоматизованого керування авто та систем відеоспостереження.

Новий сенсор здатний фіксувати світло за яскравості, в десять разів меншої від тієї, що потрібна для традиційних сенсорів. Настільки покращити чутливість вдалося завдяки новій технології, яку Canon використав у іншому своєму пристрої — однофотонному лавинному діоді (single photon avalanche diode, або SPAD).

У той час як традиційні CMOS-сенсори, що зараз використовуються в цифрових камерах, генерують сигнал на основі кількості фотонів, що вони “піймали” за певний проміжок часу, SPAD підсилює єдиний фотон, що попадає на датчик, і “перетворює” його на велику кількість електронів — це дозволяє фіксувати об’єкти навіть при мінімальній кількості світла. SPAD-сенсор Canon містить 3,2 млн пікселів, що дозволяє робити чіткі кольорові знімки. Це значно краще від чорно-білих кадрів, що дають інфрачервоні камери, та “зашумлених” знімків традиційних високочутливих камер.

Крім того, він здатний вимірювати відстань до об’єкту на основі часу, необхідного для повернення відбитого від його поверхні світла, тож він може “захоплювати” сцену у трьох вимірах — і його можна буде використовувати в системах, що працюють за технологією LIDAR, тобто для автоматизованого керування авто чи в системах доповненої реальності.

Завод Canon у Кавасакі почне масове виробництво сенсорів у другій половині 2022 р., і спочатку компанія планує використовувати їх у власних камерах відеоспостереження, що мають бути представлені наприкінці року. Також Canon має намір продавати сенсор іншим компаніям, а в планах на 2023 рік — інвестування більш ніж 21 млрд єн ($185 млн) у новий завод, який збудують у місті Хірацука, в префектурі Канаґава, та поступове збільшення виробництва нового сенсора.