Біженці з народу рохінджа, що зазнав геноциду у М’янмі у 2012–2021 рр., ініціювали судові дії проти Facebook водночас у США та Великій Британії. Сума позову понад $150 млрд.

У позові, що подали у Каліфорнії, стверджується, що Facebook «ніяк не реагував та навіть підтримував висловлювання ворожнечі, дезінформацію та підбурювання до насильства, що сприяли 10-річному геноциду мусульман-рохінджа». Крім того, представник позивачів посилається на розслідування ООН, в якому Facebook описаний як сервіс, що відігравав «визначальну роль» у геноциді 24,000 рохінджа в М’янмі.

Згідно з позовом, технологічний гігант «дозволив розповсюдженню небезпечної дезінформації тривати роками, довго після того, як його неодноразово попереджали про жахливі та смертельні наслідки такої бездіяльності».

Позив у Великобританії ще не подано, але юридична фірма McCue Jury & Partners, що захищає інтереси рохінджа, надіслала лист-повідомлення до офісу Facebook у Лондоні, сповістивши компанію, що її клієнти «мають намір порушити справу проти Facebook UK у суді».

«Попри визнання Facebook своєї провини, жодної копійки компенсації чи будь-якої іншої форми репарацій та підтримки не було запропоновано жодному постраждалому», – йдеться у листі, «…дотепер не було вжито жодного судового позову проти Facebook, щоб компенсувати народу рохінджа надзвичайні втрати, яких вони зазнали».

Представники Facebook, зараз Meta, поки що ніяк не коментують ці позови.