Незважаючи на падіння кількості нових випадків захворювань на COVID-19 та госпіталізацій в Україні, карантинні обмеження відсьогодні посилюються. За повідомленням МОЗ України, з 6 грудня починають діяти нові карантинні правила у так званій «жовтій» карантинній зоні. 

Віднині навіть у регіонах з низьким рівнем поширення коронавірусу працювати можуть лише громадські заклади (кінотеатри, ТЦ, ресторани тощо), співробітники яких мають один з таких документів: 

  • сертифікат про першу дозу щеплення проти COVID-19;
  • чинний негативний тест;
  • сертифікат про одужання. 

Аналогічні вимоги поширюватимуться й на відвідувачів. Нагадаємо, згідно із попередніми вимогами, заклади могли на власний розсуд обирати формат роботи: не перевіряти COVID-документи, дотримуючись обмежень «жовтого» рівня, або перевіряти та працювати без обмежень. 

Також зміни зачепили документи, які вважатимуться достатніми для підтвердження отримання щеплення. Так, у регіоні «жовтого» рівня епіднебезпеки можна використовувати документ про отримання однієї дози вакцини («жовтий» COVID-сертифікат чи довідку 063-О). У «червоному» підійде тільки «зелений» сертифікат або міжнародне свідоцтво про вакцинацію. 

Крім того, відсьогодні термін дії «жовтого» сертифіката зменшили до 30 днів (у порівнянні зі 120 днями раніше). Схоже, це було зроблено, щоб стимулювати українців не зволікати із другою дозою щеплення.