Google випустила нову, вже дванадцяту версію своєї операційної системи для телевізорів — Android TV 12. Найбільше нововведення в цьому релізі — нова програмна платформа для перемикання частоти оновлення, що має забезпечити відтворення відео без ривків незалежно від їхньої частоти кадрів (24, 25, 50, 60 fps тощо). Зазначається, однак, що ця функція потребує підтримки з боку стримінгових програм, тож вони мають отримати відповідне оновлення перш ніж користувачі зможуть її побачити в дії.

Серед інших покращень нової версії — користувацький інтерфейс, який відтепер рендериться з роздільною здатністю 4K (раніше він був у Full HD навіть на 4K-телевізорах), а також різні оптимізації інтерфейсу, зокрема, розмиття фонового зображення, індикація використання системою мікрофону та камери та підтримка HDMI CEC 2.0 для кращої взаємодії під’єднаних пристроїв.

Та всі ми знаємо, що реліз нового “андроїда” ще зовсім не означає його широкої появи на користувацьких пристроях. Тож Android TV 12 поки що можна встановити лише на комплект розробника Google (ADT-3). Більше того, нині існують дві різні збірки телевізійного Android 12: для Android TV та для Google TV, що використовується в нових плеєрах Chromecast. Інформації про доступність “дванадцятки” звичайним користувачам досі немає для жодної з них.

Найлогічнішим видається першочерговий реліз для Chromecast with Google TV, але для цього плеєру актуальною все ще лишається версія Android 10, тож надій на те, що численні телевізори з Android TV в якості “розумної” платформи в найближчому майбутньому отримають оновлення до Android TV 12, поки що немає.