Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору видало гранти на розробку проєктів комерційних космічних станцій на суму понад $400 млн. Гроші отримають три різних консорціуми, що складаються як з досвідчених компаній з багаторічною історією співпраці с NASA, так і з амбіційних новачків.

Найбільшу суму, $160 млн, отримає проєкт космічної станції Starlab від компанії Nanoracks, Voyager Space та Lockheed Martin. Starlab складається з великого (340 кубічних метрів або 40% від МКС) надувного відсіку на кшталт житлового модуля BEAM від Bigelow Aerospace, що ще з 2016 р. проходить випробування у складі МКС, та службово-енергетичного модуля. Зі слів розробників, станція може прийняти 4 астронавтів вже у 2027 р.

NASA профінансує проєкти трьох космічних станцій від різних приватних компаній

Сума у $130 млн відійшла до Blue Origin, Boeing, Redwire, Sierra Space та інших підрядників, що беруть участь у проєкті Orbital Reef. Ця модульна станція також має у своєму складі надувний відсік, але навіть в базовій конфігурації вона має внутрішній обсяг майже у 90% від МКС та прийматиме до 10 астронавтів. Повна конфігурація планується в декілька разів більше. Доставлення екіпажу на станцію будуть здійснювати багаторазові космічні шаттли Dream Chaser від Sierra Space та кораблі CST-100 Starliner від Boeing, які все ніяк не можуть отримати сертифікацію NASA (https://mezha.media/2021/12/05/spacex-otrymaie-kontrakt-na-dodatkovi-poloty-do-mks-na-tli-problem-z-boeing-starliner/). Ця станція має буду побудована у базовому вигляді у другій половині 2020-х рр.

NASA профінансує проєкти трьох космічних станцій від різних приватних компаній

Ще $125,6 млн доларів отримали Northrop Grumman та Dynetics. Їх проєкт базується на багаторічному досвіді Northrop Grumman та напрацюваннях по проєктах транспортного корабля Cygnus та апаратів MEV. При цьому у Northrop Grumman вважають, що станцію, здатну прийняти 4 астронавтів, можна буде доставити на орбіту усього за один запуск.

NASA профінансує проєкти трьох космічних станцій від різних приватних компаній

Усього в NASA розглядали 11 пропозицій приватних компаній, при цьому деякі з відомих розробників, як-от Axiom Space, що теж планує створити свою орбітальну станцію, взагалі не брали участі у конкурсі з власних міркувань.

Кошти, отримані у рамках програми Commercial LEO Destinations (CLD), мета якої – прискорити появу наступниці МКС, дозволять згаданим вище компаніям працювати над проєктами до 2025 р. А до другого етапу програми, що розпочнеться в середині 2020-х, можуть долучитися й додаткові компанії. Мета цього етапу – сертифікація комерційних космічних станцій для використання їх астронавтами NASA.