На одному зі знімків, зроблених китайським місяцеходом Yutu 2 протягом 32 місячного дня його місії, дослідники виявили загадковий об’єкт кубічної форми, що отримав кодову назву «Таємнича хатина». Об’єкти правильних геометричних форм – коло, квадрат, трикутник та таке ін. дуже зрідка зустрічаються у природних ландшафтах.

«Таємнича хатина» знаходиться у кратері Кармана на зворотному боці Місяця, де ровер Yutu 2 здійснив посадку ще 3 січня 2019 р. До об’єкта біля 80 м, які місяцехід подолає протягом наступних 2-3 місячних днів (2-3 земних місяців), щоби вивчити феномен зблизька. Нагадаємо, що Yutu 2 не має ядерної енергетичної установки та живиться від сонячних панелей, тому може функціонувати лише вдень (2 тижні на місяць).

Китайський ровер Yutu 2 сфотографував незвичну кубоподібну структуру на протилежній стороні Місяця та збирається її вивчити

Попри досить незвичну форму, за припущеннями науковців «Таємнича хатина» – це скоріше за все великий валун, який було вибито внаслідок метеорного удару.