Британська компанія Engineered Arts, що займається дизайном та виробництвом роботів-гуманоїдів, нещодавно показала одне зі своїх найбільш реалістичних творінь у відео, опублікованому на YouTube. Робот під назвою Ameca демонструє серію неймовірно людських виразів обличчя.

На початку відео робот нібито «прокидається», демонструючи суміш розгубленості та розчарування, коли відкриває очі. Проте коли Ameca починає дивитися на свої кисті й руки, а потім відкриває рот і підіймає брови, то це виглядає дивовижно й страшно одночасно. В кінці відео показано, як Ameca посміхається й привітно простягає руку до глядача — якщо, звісно, так інтерпретувати цей жест.

 

На жаль (чи на щастя) Ameca не ходить, не перевертається та не займається паркуром, як робот Atlas від Boston Dynamics. В Engineered Arts кажуть, що робот зараз не може ходити, хоча компанія ще планує надати йому цю здатність. Що стосується того, чи працює Ameca за допомогою штучного інтелекту, в Engineered Arts пояснюють, що вони залишають можливість експериментів зі ШІ за розробниками, бо зосереджені на створенні ультрареалістичних тіл.

Якщо Ameca недостатньо вас вразила, то Engineered Arts також розробили ще одного реалістичного робота, а точніше його голову, з назвою Mesmer. Компанія стверджує, що використовувала 3D-сканування реальних людей, щоб надати йому точну структуру кісток, текстуру шкіри та реалістичні вирази обличчя. У відео, опублікованому всього через кілька днів після демонстрації Ameca, Mesmer робить ряд виразів, які виглядають ще переконливішими, адже робот має більш реалістичну шкіру та риси обличчя, ніж Ameca.

 

Engineered Arts зосереджується на створенні роботів-гуманоїдів для розваг, тому Ameca і Mesmer поки що не призначені для розв’язання реальних проблем. Зараз вони більшою мірою виконують для виробника рекламну функцію та демонструють можливості його технологій. Зокрема, побачити Ameca в реальному житті можна буде на виставці споживацької електроніки CES 2022 в Лас-Вегасі у січні наступного року.