У відомого безплатного 3D-редактора Blender нарешті з’явилася стабільна третя версія. Це сталося після майже двох років з моменту анонсу на початку 2020 р.

Blender 3.0 отримав багато нових функцій та вдосконалень, зокрема, було перероблено рендер Cycles, який отримав підтримку відеокарт NVIDIA RTX і відтепер працює в 2-8 разів швидше. Крім того, в Blender 3.0 була також значно покращена сумісність з відеокартами архітектури AMD RDNA.

Також були вдосконалені пригнічувач шуму OpenImageDenoise (покращено збереження деталей) та робота з тінями, зокрема кольоровими, попередній перегляд сцени швидше реагує на зміни завдяки оновленим алгоритмам планування та відображення, а підповерхневе розсіювання світла тепер підтримує анізотропію та індекс заломлення.

Серед інших нововведень зазначимо, зокрема, редактор Asset Browser — бібліотеку матеріалів, геометрії, текстур, анімації тощо, які можна швидко додати в сцену за допомогою Drag’n’Drop, та значно оновлену бібліотеку поз Pose Library 2.0, яка відтепер є розширенням Asset Browser. Звісно, це не все, що з’явилося в Blender 3.0. З розширеним оглядом нових функцій можна ознайомитися на офіційному сайті, а за бажанням, і безкоштовно завантажити програму, адже вона розповсюджується за ліцензією GNU GPL.