Біонічне око Phoenix99, розроблене групою дослідників з Університету Сіднея та Університету Нового Південного Уельсу, показало безпечність довготривалої імплантації, що відкриває шлях до його випробувань на людях.

Phoenix99 Bionic Eye – це імплант, призначений для відновлення зору пацієнтам із серйозними порушеннями зору та сліпотою, спричиненими дегенеративними захворюваннями, такими як пігментний ретиніт. Пристрій має два компоненти, які необхідно імплантувати: стимулятор, прикріплений до ока, та комунікаційний модуль, розташований під шкірою за вухом.

Phoenix99 працює шляхом стимуляції сітківки, тонкої групи нейронів, що вистилають задню частину ока. У здорових очах ці клітини перетворюють вхідне світло в електричні імпульси, які надсилаються в мозок. Через деякі захворювання сітківки клітини, що відповідають за це перетворення, дегенерують, що призводить до погіршення зору. Система обходить ці несправні клітини пошкодженого шару, безпосередньо стимулюючи клітини внутрішнього шару, що залишилися працездатними, фактично виконуючи роботу замість несправних фоторецепторів.

Упродовж трьох місяців вчені спостерігали за піддослідними вівцями, щоб зрозуміти, як організм реагує та заживає після імплантації пристрою. Наразі команда впевнена, що пристрій можна випробувати на людях.

«Ми виявили, що пристрій має дуже низький вплив на нейрони, необхідні для «омани» мозку. Не було ніяких несподіваних реакцій з боку тканин навколо пристрою, і ми очікуємо, що він може безпечно залишатися на місці протягом багатьох років», – сказав Семюель Еггенбергер, інженер-біомедик, що працює над цим проєктом.

Як працює біонічне око
– Пацієнту імплантують Phoenix99. Стимулятор розміщується на оці, а комунікаційний модуль імплантується за вухом.
– Дуже маленька камера, прикріплена до окулярів, знімає сцену перед користувачем. Зображення обробляються в набір інструкцій для стимуляції.
– Інструкції надсилаються бездротовим шляхом через шкіру на комунікаційний модуль протеза.
– Імплант декодує бездротовий сигнал і передає інструкції модулю стимуляції, який доставляє електричні імпульси до нейронів сітківки.
– Електричні імпульси, які подаються у вигляді шаблонів, що відповідають зображенням, записаним камерою, запускають нейрони. Вони пересилають повідомлення в мозок, де сигнали інтерпретуються як сцена, яку бачить пацієнт.