Французька компанія Ascendance представила незвичний концепт п’ятимісного гібридного літального апарату з вертикальним зльотом та посадкою ATEA. Це біплан-тандем з послідовним розташуванням крил та гвинтами, встановленими прямо у несній площині крил.

ATEA буде оснащений модульним гібридно-електричним двигуном, з двома окремими силовими установками для вертикального та горизонтального польоту. Вісім підіймальних роторів інтегровані у два нерухомих крила, а крейсерську швидкість забезпечать два горизонтальні пропелери.

Апарат призначений для регіональних та приміських польотів на дальність до 400 км. Завдяки використанню гібридних двигунів викиди вуглецю під час його експлуатації знижено на 80%, а шумове забруднення – майже у 4 рази. Тестування ATEA заплановане на 2023 р., а серійне виробництво – на 2025 рік.

Малі електричні літальні апарати вертикального зльоту та посадки, що можуть використовуватися у якості таксі у великих містах та приміських районах розробляють зараз відразу декілька компаній. До того ж у деяких містах влада почала надавати дозвіл на тестову експлуатацію такого транспорту. Наприклад, до Олімпійських ігор 2024 року у Парижі збираються створити відразу два маршрути електричних аеротаксі.