Уперше реакція синтезу досягла рекордної потужності в 1,3 мегаджоуля та вперше це значення перевищило енергію, поглинуту паливом, використаним для її запуску. Це дуже значна віха в приборканні термоядерного синтезу. Рекордних показників фізики Ліверморської національної лабораторії Е. Лоуренса досягли ще 8 серпня 2021 р., але тільки зараз відправили матеріали експерименту до публікації.

Попри те, що попереду ще багато праці, цей результат демонструю значне покращення в порівнянні з попередніми показниками: вихід енергії у вісім разів більше, ніж в експериментах, проведених кілька місяців тому, й у 25 разів більше, ніж в експериментах 2018 року.

Це досягнення сталося завдяки продовженню досліджень у галузі інерційного утримання плазми, при якому термоядерну реакцію намагаються ініціювати нагріванням та стисканням мішені, зазвичай у формі кульки, що складається з суміші дейтерію та тритію. Для стискання та нагрівання мішені енергія передається високоенергетичними лазерами.

В експерименті Ліверморської лабораторії використовувалися 192 потужних лазера, спрямованих на так званий гольраум (спеціальна мішень із порожниною, стінки якої перебувають у радіаційній рівновазі з енергією випромінювання всередині порожнини), де вони перетворюються на рентгенівські промені. Ці рентгенівські промені нагрівають та стискають паливну капсулу до умов, порівняних з умовами в центрі зірки – температура понад 100 мільйонів градусів Цельсія та тиск понад 100 мільярдів атмосфер. Паливна капсула перетворюється в крихітну кульку плазми.

Так само як водень перетворюється в більш важкі елементи в серці зірки головної послідовності, так само дейтерій і тритій перетворюються в паливній капсулі. Весь процес відбувається лише за кілька мільярдних часток секунди. Його метою є досягнення займання – точки, у якій енергія, вироблена в процесі термоядерного синтезу, перевищує загальну введену енергію.

Експеримент, проведений 8 серпня 2021 р., не досягнув цієї позначки, адже вхідний сигнал лазерів становив 1,9 мегаджоуля. Але це в будь-якому разі надзвичайне досягнення, тому що, згідно з вимірами команди, паливна капсула поглинала в п’ять разів менше енергії, ніж утворилося в процесі термоядерного синтезу.