Федеральна торгова комісія (Federal Trade Commission, FTC) — незалежна установа уряду США, головна антимонопольна агенція, що займається захистом прав споживачів та бореться з антиконкурентними діловими практиками, анонсувала вчора, що вона подає в суд на NVIDIA з метою заблокувати її купівлю компанії ARM (угода вартістю $40 млрд була анонсована у вересні цього року).

Позов був поданий як наслідок розслідування FTC, яке було розпочато після скарг від Google, Microsoft та Qualcomm незабаром після оголошення про угоду. Як повідомив голова Бюро з конкуренції FTC Холлі Ведова, “FTC подає позов з метою заблокувати найбільше в історії злиття виробників напівпровідникових чипів, аби запобігти придушенню розвитку новітніх технологій в майбутньому і зменшенню конкуренції на цьому ринку”.

FTC також зауважує, що NVIDIA вже використовує продукцію ARM в кількох областях, наприклад, для виробництва процесорів для хмарних обчислень, мережевих продуктів в дата-центрах та системах допомоги водієві в автомобілях — і купівля ARM надасть NVIDIA несправедливу перевагу над іншими на цих ринках.

Ще одне занепокоєння у FTC викликає той факт, що це поглинання надасть NVIDIA доступ до конфіденційної інформації від ліцензіатів ARM, які конкурують з NVIDIA, та відсторонить ARM від роботи над новими продуктами, які зможуть спричинити конфлікт інтересів між NVIDIA та її конкурентами в майбутньому.

Зауважимо, що FTC — не єдиний регулятор, що занепокоєний цією угодою. Крім нього, у жовтні свої розслідування розпочали Європейський Союз та Управління з питань конкуренції та ринків Великобританії.