Завершився найдовший в історії Міжнародної космічної станції експеримент з рослинами Plant Habitat-04 (PH-04), який тривав 137 днів. Астронавти зібрали непоганий врожай гострого перцю та уже навіть скуштували трохи. Це перший в історії досліджень космосу випадок, коли вирощеного на орбіті врожаю вистачило поласувати більшості з тих, хто знаходиться на борту станції.

З чотирьох рослин, розміщених у спеціальному контейнері-городі Advanced Plant Habitat (APH), вдалося зібрати 26 невеличких гострих перчиків сорту Гатч зі штату Нью-Мексико. 12 перчиків відправляться на Землю у якості наукових зразків, а інші астронавти з’їли, у тому числі з мексиканськими тако. Це вже другий врожай перцю на МКС, першого разу астронавти поласували 7 перчиками. Для експерименту використовувалися спеціальні, карликові сорти рослин.

На МКС зібрали рекордний врожай гострого перцю

Встановлений на космічній станції у 2018 році, Advanced Plant Habitat являє собою закриту камеру для росту з понад 180 датчиками, які постійно передають інформацію на Землю у центр керування. Поряд з APH ще з 2014 року працює Vegetable Production System (Veggie), у якому астронавти вже вирощували салат, пекінську капусту, гірчицю, червону капусту на інші овочі. На відміну від APH цей «город» потребує більше ручної праці та уваги з боку екіпажу.

Наступні заплановані експерименти з їстівними культурами включають вирощування карликових помідорів та тестування нових видів листової зелені. На перший погляд, успіхи позаземного сільського господарства ще дуже невеликі, але це важливий крок на шляху до забезпечення свіжими продуктами довгих польотів та майбутніх поселень на Місяці та Марсі.

На МКС зібрали рекордний врожай гострого перцю