Близько 2,9 мільярда людей, тобто 37 відсотків населення світу, досі ніколи не користувалися інтернетом, повідомляє ООН. І це незважаючи на пандемію Covid-19, яка змушує людей переходити в онлайн.

За оцінками Міжнародної спілки електрозв’язку ООН (МСЕ), 96 відсотків з цих 2,9 мільярда живуть в країнах, що розвиваються.

Агентство повідомило, що приблизна кількість людей, які користуються інтернетом, зросла з 4,1 млрд у 2019 році до 4,9 млрд цього року, частково через «підвищення кількості підключення через Covid». Зріст кількості користувачів на 10% за перший рік Covid-кризи – це найбільше щорічне зростання за десятиліття. Але навіть серед цих користувачів сотні мільйонів можуть виходити в інтернет лише зрідка, використовуючи спільні пристрої або на низькій швидкості з’єднання.

Бідність, неписьменність, обмежений доступ до електроенергії та відсутність цифрових навичок призводять до зростання так званої «цифрової нерівністі», додають у МСЕ. Цифрова нерівність – це новий вид соціальної диференціації, що стає все більшою проблемою в сучасному суспільстві й з часом лише поглиблюється.