Ринок електронних книг ніколи не був якимось особливо великим, але в останні часи він зменшився настільки, що здається, вже знаходиться на межі зникнення. На ньому залишилися лічені гравці, і навіть вони не дуже поспішають з випуском нових моделей своїх книжок (за винятком хіба що Amazon, звісно).

Тож досить неочікувано було почути анонс оновленого NOOK GlowLight 4 від американської компанії Barnes & Noble – одного зі світових лідерів по продажу книжок, який, на відміну від Amazon, залишився відданим саме книжковому бізнесу і не намагався перетворитися на універсальний онлайн-гіпермаркет. Тож не дивно, що справи в нього у наші часи йдуть не так добре, як у колишнього найбільшого конкурента, і навіть у сфері електронних книг він врешті-решт програв “гонку озброєнь” — Amazon Kindle наразі є безперечним лідером на американському ринку (друге місце посідають рідери Kobo, у той час як на долю NOOK, за даними 2018 року, припадає лише 2%).

Але виявляється, Barnes & Noble не збирається здаватися без бою — днями компанія оприлюднила прес-реліз, згідно з яким на початку грудня у продаж надійде її нова модель – NOOK GlowLight 4 (до речі, третя версія вийшла цілих чотири роки тому, в 2017 р.). Вона отримала більший обсяг внутрішньої пам’яті (з 8 до 32 ГБ), роз’єм USB Type-C і дещо оновлений вигляд, проте без кардинальних змін у дизайні — рамки стали помітно вужчими, зменшилися розміри і вага пристрою та вигляд апаратних кнопок для гортання сторінок, але характеристики екрану залишилися незмінними — це той самий дисплей E Ink Carta діагоналлю 6” зі щільністю пікселів 300 PPI (роздільна здатність – 1072×1448 точок).

Більше того — рідер не має захисту від води та пилу (який був у одній з попередніх моделей NOOK GlowLight) чи якихось “преміальних” матеріалів в оздобленні, а роздрібна ціна складе $149 — це на $30 більше від ціни на NOOK GlowLight 3 і навіть дорожче за найбільшого конкурента, Amazon Kindle Paperwhite (нова модель якого коштує від $139 і має 7-дюймовий екран та захист від води та пилу). Тож у комерційний успіх NOOK GlowLight 4, на жаль, не дуже віриться — якщо тільки Barnes & Noble не зможе запропонувати якісь бонуси чи рекламні акції по його просуванню.