На щорічному технологічному саміті Snapdragon Tech Summit компанія Qualcomm представила новий флагманський процесор Snapdragon 8 Gen 1, повідомляє The Verge. Він є спадкоємцем минулорічного Snapdragon 888, та першим чипом виробника, який використовує нову схему найменування вже без тризначної системи нумерації.

Як і очікувалося, Snapdragon 8 Gen 1 є першим чіпом від Qualcomm, який використовує останню архітектуру Armv9 від ARM. Зокрема, новий восьмиядерний процесор Kryo матиме одне основне ядро ​​Cortex-X2 з частотою 3 ГГц, три продуктивних ядра Cortex-A710 з частотою 2,5 ГГц, а також квартет ефективних ядер на основі Cortex A510, що працюють на частоті 1,8 ГГц. Крім того, новий чип переходить з 5 нанометрового технологічного процесу до 4 нанометрового.

Snapdragon 8 Gen 1 – процесор для Android-флагманів 2022 року від Qualcomm

Загалом, Qualcomm обіцяє, що Snapdragon 8 Gen 1 запропонує до 20% кращу продуктивність і до 30% більшу енергоефективність порівняно з моделлю минулого року.

Тим часом, новий графічний процесор Adreno (так само, як і процесор Kryo першого покоління, Qualcomm тут не вказав конкретної цифри для оновленої версії) обіцяє запропонувати на 30% швидше відтворення графіки, на додаток до 25% кращої енергоефективності в порівнянні зі Snapdragon 888. Він також пропонує нову панель керування графічним процесором для точного налаштування того, як ігри запускаються на смартфоні.

У Snapdragon 8 Gen 1 також дебютував модем Qualcomm Snapdragon X65, який вперше обіцяє цілий набір функцій 5G. Це модем вже четвертого покоління з підтримкою 5G від Qualcomm, він підтримує існуючі технології mmWave та частоту нижче 6 ГГц, а також забезпечує швидкість до 10 Гбіт/с та останню специфікацію 3GPP Release 16. Що, звичайно, поки не дуже актуально для України.

Snapdragon 8 Gen 1 підтримує Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio (вперше для Qualcomm) та технологію Snapdragon Sound для бездротового звуку через AptX Lossless.

Snapdragon 8 Gen 1 – процесор для Android-флагманів 2022 року від Qualcomm

Традиційно для топових процесорів, Qualcomm робить великий акцент на покращених можливостях камери, які компанія вперше об’єднує під новим брендом Snapdragon Sight.

Хоча ISP (процесор зображення) Spectra в Snapdragon 8 Gen 1 знову є потрійною системою, в новому чипі він отримав підтримку 18 біт (з 14 біт на 888). Це означає в 4096 разів більше даних камери і до чотирьох додаткових кроків динамічного діапазону для дуже яскравих або дуже темних сценаріїв. Потрійний ISP також дозволяє робити такі речі, як зйомка 240 12-мегапіксельних фотографій за одну секунду або одночасна зйомка 8K відео з HDR та 64-мегапіксельних фотографій, і все це завдяки збільшеній пропускній здатності до 3,2 гігапікселя в секунду.

Qualcomm також пропонує більше високоякісних функцій камери з коробки, включаючи підтримку зйомки 8K-відео з HDR 10 Plus та зйомки в 18-бітному форматі RAW (припускаючи, що у вашому смартфоні є така камера, щоб насправді це зробити). 8 Gen 1 також має ряд інших покращень зображення, включаючи кращі зображення в темному режимі, які можуть використовувати дані з до 30 зображень за один знімок (з шести зображень у 888).

В новий чип Qualcomm також додав четвертий процесор зображення, який розташовано у спеціальному центрі датчиків на SoC. І на відміну від потрійного ISP для основної камери, він потрібен для живлення постійно ввімкненої камери. Компанія має великі амбіції щодо того, як розробники зможуть її використовувати, наприклад, автоматично вимикати екрана, коли користувач кладе смартфон, або якщо він виявляє, що хтось намагається зазирнути в дисплей вам через плече.

І хоча ідея постійно ввімкненої камери викликає деякі очевидні проблеми з безпекою, Qualcomm стверджує, що ця функція має на меті допомогти зробити використання пристрою більш безпечним, при цьому будь-які дані постійно ввімкненої камери залишаються локально на пристрої в чипі. Крім того, користувачі матимуть змогу вимкнути використання постійної камери, майже так само, як вони можуть вибрати, чи використовувати функцію завжди активного мікрофона для голосових помічників.

Що стосується штучного інтелекту, то Snapdragon 8 Gen 1 оснащений останнім процесором Qualcomm Hexagon з його механізмом машинного навчання сьомого покоління, який, як стверджує компанія, у чотири рази швидше, ніж його попередник, і в 1,7 рази ефективніший.

Qualcomm продемонстрував різноманітні випадки використання, які може розкрити підвищена продуктивність штучного інтелекту, включаючи вищезгадану функціональність камери, «режим Leica Leitz Look», який імітує ефекти об’єктива Leica, і покращене визначення того, як саме користвач тримаєте свій телефон для оптимізації антени. Крім того, на основі штучного інтелекту будуть реалізовані ефекти у стилі DLSS (cуперсемплінг) — технологія масштабування зображення для покращення мобільних ігор, що, за словами компанії, буде відбуватися автоматично на 8 Gen 1.

Snapdragon 8 Gen 1 також має покращити безпеку на рівні апаратного забезпечення за допомогою «спеціального механізму управління довірою», на додаток до підтримки стандарту Android Ready SE, що забезпечує підтримку цифрових ключів від автомобіля, водійських прав, ідентифікаторів та електронні грошові гаманці. Також є вбудована підтримка iSIM для прямого підключення до стільникових мереж.

Незважаючи на новий бренд, Snapdragon 8 Gen 1 пропонує звичні оновлення, які ми звикли очікувати від щорічних топових чипів компанії. Перші смартфони на 8 Gen 1 очікуються до кінця 2021 року, тож очікуємо, коли зможемо в реальних сценаріях протестувати всі нові можливості процесора.