У 2022 році компанія NVIDIA збирається не тільки розширити поточну лінійку відеокарт GeForce RTX30, але також планує представити нове покоління дискретної графіки. Причому йдеться як про спеціалізовані потужні обчислювачі для датацентрів, так і про споживчі моделі серії GeForce RTX.

Згідно з наявними фрагментами публікації на DigiTimes, спочатку будуть показані рішення на основі чіпа H100 з архітектурою Hopper. Такі пристрої використовують як прискорювачі для серйозних обчислювальних центрів. Для подібних адаптерів активно застосовуватиметься мультичіпове компонування на кремнієвому шарі CoWoS (Chip-on-Wafer-on-Substrate). Самі кристали виготовлятиме тайванська компанія TSMC за нормами 5 нм.

У той же час для споживчої дискретної графіки наступного покоління GeForce RTX40 будуть використовуватися монолітні GPU з архітектурою Ada Lovelace. Техпроцес TSMC N5 (5 нм) дозволить значно збільшити щільність розміщення елементів на кристалі, тим самим дозволивши наростити кількість обчислювальних блоків на кремнієвій пластинці.

Наступного року вийдуть відеокарти GeForce RTX40 із 5-нанометровими GPU
Припускаєма специфікація

Імовірно, топовим GPU майбутньої серії стане чіп AD102, який міститиме до 18 432 CUDA-обчислювача і працюватиме на тактових частотах 2,3–2,5 ГГц. Очікується, що у подібній конфігурації новий графічний процесор зможе забезпечити обчислювальну продуктивність (FP32) на рівні 85–92 TFLOPs. Це більше, ніж удвічі більше, ніж у GeForce RTX 3090, яка зараз пропонує до 36 TFLOPs.

Звичайно, реальний приріст продуктивності в іграх не буде лінійним. Наприклад, при такому ж суттєвому збільшенні обчислювальної потужності при переході з GeForce RTX 2080 Ti (13,4 TFLOPs) на GeForce RTX 3090 (36 TFLOPs) реальне збільшення fps становить близько 50–60%.

Наступного року вийдуть відеокарти GeForce RTX40 із 5-нанометровими GPU

Якщо при переході на GeForce RTX40 також можна очікувати подібний стрибок продуктивності, це вже буде дуже непоганим результатом. Додатковий приріст продуктивність дуже не завадив би, навіть для 4К, не кажучи вже про ефемерний режим 8К.

Знову ж таки, згідно з витоками, флагман майбутньої лінійки збереже 384-бітову шину та об’єм локальної пам’яті в 24 ГБ. З виходом нових швидкісних чіпів GDDR6X, таку ємність можна отримати, використовуючи 12 мікросхем, а не 24, як це було у випадку з GeForce RTX 3090.

Наступного року вийдуть відеокарти GeForce RTX40 із 5-нанометровими GPU

Незважаючи на те, що для виробництва GPU буде використовуватися досконаліший техпроцес, очікується, що енергетичні апетити майбутніх графічних флагманів значно зростуть. У передбачуваних специфікаціях вказані лякаючі значення 450–650 Вт, але сподіватимемося, що вдасться обмежитися хоча б нижнім показником “вилки”.

Жодних термінів анонсу поки немає. Ймовірно, GeForce RTX40 будуть представлені в другій половині 2022 року і почнуть конкурувати з Radeon RX 7000, які повинні бути анонсовані в цей же період.