Минуло півтора роки після того, як Facebook придбав відомий веб-сайт Giphy, що спеціалізується на створенні і поширенні GIF-зображень, з метою його інтеграції в свою соціальну мережу Instagram. І ось британський антимонопольний комітет Competition and Markets Authority (CMA) виніс свій офіційний вирок: материнська компанія Фейсбуку Meta має продати Giphy.

Офіційний прес-реліз CMA повідомляє, що після розслідування ситуації комітет дійшов висновку, що таке придбання зашкодить користувачам та вплине на конкуренцію між платформами соціальних мереж. У першу чергу у комітету викликає занепокоєння можливість перешкоджання іншим ресурсам в доступі до контенту Giphy, неконкурентне збільшення трафіку до Facebook, WhatsApp та Instagram, а також те, що в майбутньому Meta може почати вимагати від інших платформ надавати більше даних для доступу до GIF-файлів.

Як свого часу зазначив Financial Times, це може стати першим випадком, коли CMA скасує вже завершене придбання,  звісно, якщо Facebook не зможе оскаржити це рішення. Цілком очікувано, що європейський директор “Мети” з політики використання Робін Кох вже зазначив, що компанія наразі розглядає усі доступні їй варіанти відповіді, включно з поданням апеляції.