Відображення інформації на склі перед водієм на сьогодні не є чимось принципово новим. Це робиться або за допомогою допоміжного проекційного дисплею (Head-Up Display), або проекції безпосередньо на саме вітрове скло. Такі пристрої дозволяють менше втрачати пильність під час керування та слідкувати за швидкістю, отримувати навігаційні підказки та бачити обмеження швидкості. 

Volvo Car Tech Fund інвестував у ізраїльський стартап Spectralics, який займається цікавою розробкою. Вона дозволить доповнити можливості відображення додаткової інформації для водія за допомогою спеціальної оптичної плівки (Multi-Layered Thin Сombiner — MLTC) на вітровому склі. Та оскільки розмір такої плівки може відповідати розміру всього скла, можливостей для відображення може бути значно більше, ніж з наявними проекційними дисплеями. Користувач зможе отримувати інформацію на кшталт того, як це відбувається з AR-окулярами.  

Звичні багатьом водіям індикатори швидкості та її обмеження тут також є. Але, наприклад, навігація зможе відображатись наче в комп’ютерних іграх, підсвічуючи незнайомий маршрут прямо на дорозі та анімувати наближення до поворотів та іншиї об’єктів. Так само прямо на склі можна буде побачити попередження про наявну небезпеку (як продемонстровано на прикладі, перетинаючу дорогу тварину). Наразі подібні попередження, навіть з камерами нічного бачення, є в різних автівках, але вони розташовуються на панелі приладів. Відобразивши цю інформацію прямо перед очима водія, можна суттєво зменшити час реакції на небезпеку. 

І цим можна не обмежуватись. Для прикладу, на цьому ж вітровому склі, за допомогою зовнішніх камер можна відобразити сліпі зони, що допоможе при паркуванні або перетині бездоріжжя. Упевнений, виробники авто зможуть знайти ще багато варіантів використання подібної технології. 

Звісно, коли роботи над MLTC будуть закінчені, першими авто з такими можливостями будуть саме Volvo. От тільки цікаво, скільки така опція буде коштувати.