Серед усіх консолей минулих поколінь PlayStation 2 – одна з найулюбленіших гравцями, на ній вийшла величезна кількість культових ігор, які по цей день залишаються дуже цікавими з погляду ретро-геймінгу. Тож існування великої кількості програмних емуляторів цієї платформи зовсім не дивне — знайти робочий варіант консолі наразі дуже важко, до того ж грати на сучасному “залізі” може бути банально більш комфортно.

Для “стаціонарної” гри на ПК чи ноутбуку зараз найкраще підходить, мабуть, найвідоміший емулятор PCSX2, що активно підтримується розробниками і має велику базу сумісних ігор. Але для гри “на ходу” настільки ж гарного варіанту немає — існуючі варіанти мобільних емуляторів поки що не наблизились до рівня PCSX2 за якістю емуляції. Але, мабуть, все може змінитися вже в недалекому майбутньому — на ему-сцені з’явився новий гравець, AetherSX2. Наразі він знаходиться в статусі закритої альфи, тож усім охочим доведеться почекати перших публічних бет, а поки що — чекати і слідкувати за розробкою на сабредиті емулятора (зверніть увагу на закріплений пост, що попереджає про шахраїв — в інтернеті вже можна знайти численні посилання на завантаження нібито робочої apk).

AetherSX2 використовує частину коду PCSX2 (який розповсюджується за ліцензією LGPLv3) і після релізу також буде безкоштовним, з відкритим кодом. Команда PCSX2, до речі, вже опублікувала пост, в якому розповіла про своє спілкування з з розробником AetherSX2 і роз’яснила ситуацію з ліцензуванням.

Щодо прогресу в емуляції системи – поки що відомо, що AetherSX2 вже працює на різних мобільних процесорах і може запускати цілий ряд комерційних тайтлів — YouTube-користувач Taki Udon оприлюднив відео, в якому можна побачити роботу емулятора на кількох смартфонах, а також ігровий процес, зокрема, God of War 2, Kingdom Hearts 2, Dragon Quest VIII, Gran Turismo 3: A-Spec, Shadow of the Colossus тощо.