Як відомо, якщо в вас є параноя, це ще не значить, що за вами ніхто не стежить. Якщо ви ніколи не замислювались над тим, чому у деяких брендів телевізори коштують значно менше, ніж у інших — мабуть, самий час замислитись. Останні декілька років час від часу з’являється інформація про те, що деякі виробники не тільки заробляють на рекламі, яку демонструють своїм покупцям, але й охоче продають “на сторону” дані, що були зібрані за допомогою вбудованих Smart TV.

Так, днями стало відомо, що Vizio, великий американський виробник дешевих телевізорів, заробляє на рекламі та продажу даних користувачів вдвічі більше, ніж на самих пристроях: їх підрозділ “Devices” за останні три місяці приніс $25,6 млн загального прибутку, тоді як підрозділ “Platform Plus” (займається саме продажем даних та рекламою) — цілих $57,3 млн. Vizio продає телевізори майже по собівартості, і завдяки цьому отримує велику базу даних своїх користувачів, зокрема з усіма їх вподобаннями щодо контенту в стримінгових сервісах. А за цю інформацію деякі компанії готові платити великі гроші.

Vizio – не єдина компанія, що заробляє на зібраних даних, але, мабуть, єдина, про яку достеменно відомо, що вона їх саме продає – але є й інші, хто отримує прибуток завдяки збору інформації про користувачів, так би мовити, “опосередковано”. Так, ще один відомий американський бренд, Roku (випускає популярні медіаплеєри під цією ж назвою, а також ліцензує виробникам телевізорів власну Smart TV платформу під назвою Roku TV) також слідкує за поведінкою своїх користувачів і використовує зібрані дані для більш ефективного показу реклами — тож не дивно, що вже в 2017 році її дохід з реклами та ліцензійних відрахувань перевищував дохід з продажу пристроїв.