В Японії стартує цікавий експеримент по запуску нової цифрової валюти, що буде забезпечена банківськими депозитами. Її впровадженням займуться провідні банки країни та близько 70 інших компаній та організацій, які заради цього об’єдналися в групу Digital Currency Forum. Японське агентство фінансових послуг і Банк Японії будуть виступати в якості спостерігачів.

Попередня назва валюти – DCJPY. Її тестовий запуск буде зосереджений на доцільності використання цифрової валюти для недорогих бізнес-транзакцій, таких як великі платежі між компаніями. Група має на меті ввести валюту в обіг вже у другій половині 2022 року.

DCJPY використовуватиме технологію блокчейн і буде забезпечуватися банківськими депозитами. Користувачі зможуть почати здійснювати транзакції в цифровій валюті після відкриття рахунку. Очікується, що його використовуватимуть вітчизняні корпорації та приватні особи, при цьому мінімальна вартість транзакції встановлена ​​на рівні 1 ієни (менше 1 цента долара США).

Електронні гроші широко використовуються в Японії, оскільки десятки мільйонів пасажирів мають при собі квитки на потяг Suica та Pasmo, які одночасно є смарт-картками, але переважно для невеликих споживчих транзакцій.

Хоча електронні гроші, як правило, не можна конвертувати назад у готівку після того, як вони поміщені на картку, цифрові валюти можна обміняти вільно, що робить їх більш корисними для бізнесу.