Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) та компанія SpaceX Ілона Маска вивели на орбіту за допомогою ракети-носія Falcon 9 зонд DART (Double Asteroid Redirection Test – Експеримент зміни орбіти подвійного астероїда). Трансляцію запуска проводили NASA.

DART – це беспілотний космічний апарат, який після запуску ще деякий час буде летіти в навколоземній орбіті, а потім прискориться, щоб стати на курс зіткнення з астероїдом Діморфос (розмір – 168 метрів), який обертається навколо іншого астероїда – Дідімос (розмір – 780 метрів). Жоден з них не загрожує зіткненням Землі, але є зручними цілями для експерименту, який у разі успіху може вирости у повноцінну систему захисту нашої планети від астероїдів.

Сам проєкт DART за $325 млн. було розроблено NASA разом з Європейським космічним агентством у рамках програми захисту Землі від планетарних ударів. Прямо як в блокбастері “Армагеддон” з Брюсом Віллісом у головній ролі. Актора, до речі, запрошували на запуск DART, але він, нажаль, не зміг бути присутнім.

Траєкторія зонда DART розрахована таким чином, щоб він на швидкості приблизно 24 000 км/год (6,6 км/с) врізався в Діморфос. Відбудеться це у вересні наступного року, коли астероїдна пара наблизиться до Землі на відстань 6,7 млн км, що приблизно в 15 разів далі, ніж відстань до Місяця. Вага DART складає всього 550 кг, проте в NASA розраховують, що цього буде достатньо для того, щоб відхилити астероїд від його орбіти.

Проте результати зіткнення можна буде дослідити лише 2026 року, коли Дідімос та Діморфос знову наблизяться до Землі. Це планують зробити в рамках місії Hera від Європейського космічного агентства.

Джерело: NASA