Apple роками боролася навіть зі сторонніми сервісними центрами з ремонту iPhone, закриваючи доступ до інструкцій, запчастин та діагностичних засобів. Проте нещодавно компанія оголосила про початок програми Self Service Repair, завдяки якій користувачі зможуть самостійно відремонтувати свій смартфон починаючи з 2022 року. Поки що мова йде лише про дві лінійки пристроїв – iPhone 12 та 13, проте найближчим часом їх перелік буде розширений компьютерами Mac з чипом М1.

Щоб самостійно виконати ремонт користувачу спочатку потрібно буде ознайомитимся з посібником з ремонту, а після цього розмістить замовлення на оригінальні запчастини та інструменти Apple за допомогою інтернет-магазину Apple Self Service Repair. Після ремонту клієнти, які повернуть використану частину для переробки, отримають кредит на покупку. Наразі не зазначається, чи буде програма працювати в інших країнах, окрім США, зокрема в Україні.

Загалом, в Apple заявляють, що в новому магазині буде представлено понад 200 окремих деталей та інструментів, що дозволить клієнтам виконати найпоширеніший ремонт iPhone 12 та iPhone 13. В компанії наполягають, що програма Self Service Repair призначена для окремих техніків із знаннями та досвідом ремонту електронних пристроїв. А для переважної більшості клієнтів все ще буде актуальним звернення до сервісного центру.

Як повідомляє The Verge компанія Apple пішла на поступки з ремонту своїх пристроїв не з доброї волі. Це співпало з наростаючим тиском активістів, які підтримують рух “Право на ремонт”, та регулючих органів, що зацікавились даною темою. На підтримку можливості самостійного ремонту пристроїв ще у вересні виступили також акціонери Apple з Green Century Capital Management. Вони зазначили, що компанія ризикує втратою репутації одного з лідера боротьби проти змін клімату, обмежуючи право на ремонт та збільшуючи кількість відходів електроніки.

Джерело: Apple