MultiVersus – файтинг для тих, хто не цікавиться файтингами

Скажу відверто, я не цікавлюсь файтингами, і грав у подібні ігри хіба що декілька разів, та й то лише на вечірках після третього кухля пива, коли ніхто вже не звертає уваги на ваші незграбні рухи, а визначення переможця зовсім не головне. Чому ж тоді MultiVersus так зачепила мене? Може саме тому, що ця гра розрахована на людей, які не цікавляться файтингами.

Гра MultiVersus
Жанр файтинг
Платформи Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Мови англійська
Розробник Player First Games
Видавець Warner Bros. Games
Посилання
Multiversus, Steam

Щоб почати грати в MultiVersus і отримувати задоволення не треба бути спеціалістом по файтингам. На перший час вам вистачить простих та спеціальних ударів, навіть горизонтальних. Потім під час матчів, або (без перешкод) у спокої Лабораторії можна розібратися що робить той чи інший удар в різних умовах, які залежать від напрямку руху, знаходитесь ви в повітрі чи ні, накопичили силу чи ні, та таке інше. Для повних задротів є заняття про просунутій тактиці.

MultiVersus – це платформенний файтинг, тож ваше завдання – виштовхнути противника «за борт». Поки він або ви отримали мало пошкоджень це буде досить складно, тому що відлітає такий персонаж не дуже далеко, чим більше пошкоджень він отримає, тим «легше» стає і тим простіше виштовхнути його за межі арени. Але рінгоут можна провести й проти зовсім свіженького суперника, головне вчасно здійснити удар та правильно направити його, скажімо в той момент, коли вже вибитий супротивник повертається на ринг. Ринги у грі різні, деякі динамічно змінюються від ваших дій, грубо кажучи, ви розносите їх вщент, тож тактику треба адаптувати.

Усі присутні у грі герої поділяються на танків, борців, асасинів, магів та персонажів підтримки. Головна різниця між ними – баланс атак ближнього та дальнього бою і так, наявність прийомів підтримки. Перед початком матчу бійців можна трохи модифікувати за допомогою пасивних вмінь, деякі з яких спільні для різних персонажів, деякі унікальні.

Усі герої MultiVersus – персонажі тих чи інших кінематографічних, чи анімаційних франшиз Warner Bros., DC Comics, HBO, Turner Entertainment та Cartoon Network. Тут є Бетмен, Гарлі Квінн, Супермен та Диво-жінка зі всесвіту DC. Є Багз Банні та Тасманійський диявол з мультиків Looney Tunes. Шеггі та Вельма зі Scooby-Doo. Стівен Юніверс та Гранат з мультсеріала Steven Universe. Фінн Людина та Джейк Пес з серіалу Adventure Time. Арія Старк з Game of Thrones. Залізний гігант з однойменного мультика. Том та Джеррі (обидва йдуть як один персонаж) з… Tom & Jerry. І навіть баскетболіст Леброн Джеймс з фільму 2021 р. Space Jam: A New Legacy. До виходу гри, 26 серпня 2022 р. (а зараз в нас Відкрита бета) планується додати Ріка та Морті (цього разу як окремих персонажів) з Rick and Morty. Єдиний неліцензійний персонаж – Рейндог (до речі дуже гарний супорт), якого придумали самі Player First Games.

Тобто ви зрозуміли. У Player First Games майже нескінченні можливості для розвитку MultiVersus, LoL відпочиває. Ці персонажі, які вже є у грі, це навіть не 1% від персонажів, яких можна додати до родстьеру, спираючись на різні франшизи, що належать до родини Warner Bros. Одних DC та Game of Thrones вистачить на десяток сезонів. Головне, щоб персонажі розрізнялися за вміннями та стилям бою.

Поки що авторам це вдається. І хоча в нас є деякі питання до збалансованості Супермена та Багза Банні, є висока ймовірність, що то не дисбаланс, а просто я не вмію грати проти цих персонажів, а хтось досконально вивчив усі їх вміння.

Наразі у MultiVersus є чотири типи поєдинків – сам на сам (по суті це випробування на знання обраного персонажа); в командах 2 на 2 (найпоширеніший і, напевне, найцікавіший вид змагань); 2 на 2 проти ботів (не цікаво, до того ж боти тут злі й не роблять помилок); та усі проти усіх для 4 гравців (дуже хаотично, але весело). Поєдинки у грі швидкі, у матчах 2 на 2 гра йде до 4 рінгаутів і вкладається у 2-5 хвилин. І найголовніше – MultiVersus гумористична гра, тому поразки тут не засмучують, а персонажі усіма способами намагаються розвеселити вас.

Звісно, як у будь-якій безплатній грі, у MultiVersus є Бойовий пропуск, (який) що треба купувати за спеціальну валюту і косметичні предмети, які геть ніяк не впливають на бойові здібності героїв. Тобто монетизація тут лагідна і зовсім не заважає отримувати задоволення від гри. Що буде далі – подивимося.

MultiVersus дуже непогано стартувала на усіх сервісах де вийшла. Гравців у Мережі досить, і чекати наступного матчу доводиться не довго. На Steam гру спробувало вже десь 2 млн гравців (поточна оцінка – 89%). На момент старту Відкритої бети (27 липня) гра піднялася у Топ-5 Steam з показником 153 тис. гравців в онлайн. За 10 днів показники трохи впали, але і досі дуже непогані, добовий максимум складає приблизно 100 тис. гравців. Враховуючи як часто у матчах зустрічаються гравці з іконками Epic Games Store, PlayStation та Xbox можна припустити, що і на інших платформах старт MultiVersus виявився вдалим.

Тож, якщо ви, як і я, ніколи не цікавились файтингами, спробуйте MultiVersus, може вам теж сподобається. Це дійсно гарно зроблена, необтяжуюча та кумедна гра. Саме те, що треба, щоб трохи відволіктися. Зустрінемось на арені!

8
Досить прості правила та низький поріг входу; велика кількість гравців; короткі матчі; кумедні та досить різні по стилю персонажі; складні тактики для тих, хто хоче поглиблено вивчати гру; безплатність; майже нескінченні можливості подальшого розвитку гри
Деякі персонажі виглядають незбалансованими; хотілось би побачити й безплатну косметику
Гарний командний файтинг для тих, хто не цікавиться файтингами
Більше коментарів!