Досвід використання Xbox Series X: непростий рік

Рік тому я придбав Xbox Series X після декількох місяців користування Series S. І весь рік продовжую відповідати на питання про те, чому не PlayStation 5, яка ситуація з оплатою ігор в Україні, і як справи з Game Pass. В статті я відповім ці на питання з точки зору людини, яка вже довгий час користується Xbox Series X і (спойлер!) не збирається від неї відмовитись. Але, поки що, не все так просто.

Коротко про Xbox Series X

Гадаю, що консоль після більш ніж року успішних продажів вже не потребує додаткової презентації. Я тільки коротко пройдусь по характеристиках.

Це флагманська ігрова консоль від Microsoft, оснащена 8-ядерним процесором AMD Zen 2 та графічним процесором RDNA 2, також від AMD. Для ігор та додатків користувачу доступно 802 ГБ на дуже швидкому SSD-накопичувачі. Консоль підтримує технологію Ray-Tracing та роздільну здатність до 8К.

Чому Xbox?

В першу чергу тому, що мені подобається форма геймпаду. Яким би високотехнологічним не був Dual Sense, яким комплектується PlayStation 5, з точки зору ергономічності він програє Xbox Series X/S Controller. Звісно, це моя думка, але мені ніколи не подобався ані DualShock, ані Dual Sense, в першу чергу внаслідок розташування стіків.

Нещодавно в мене була хороша можливість упродовж декількох тижнів порівняти PlayStation 5 з моєю Xbox. І в котрий раз я переконався, що форма та текстура поверхні геймпаду від Microsoft зручніша та приємніша.

Це важливо, бо очі можуть звикнути до будь-якого інтерфейсу, але звикнути до незручного пристрою — майже неможливо.

Проте в цього геймпаду є недоліки. Найбільшим для мене є те, що «з коробки» він не заряджається по кабелю. Для цього вам потрібно купити фірмову батарею Microsoft за чималі гроші й тоді ви зможете скористатися портом USB Type-C на геймпаді. Або ж робити як я: купити змінні акумулятори та зарядний пристрій для них.

Що з оплатою ігор в Україні?

Якщо коротко, то ситуація з оплатою неочевидна та максимально незручна. Нагадаю, що попри офіційну присутність Microsoft в Україні, Xbox не продається у нас. І консоль не знає ані української мови, ані такого регіону як Україна. Тому доводиться викручуватися.

Якщо ви вперше користуєтеся Xbox в Україні, то трошки погугливши, побачите багато рекомендацій обрати, як регіон для консолі, Аргентину. Я так і зробив.

На початку користування приставкою рік тому, я завів аккаунт Microsoft в Аргентині та прив’язав до нього доларову картку українського банку. Як платіжну адресу вказав рандомну в Буенос-Айресі та до якогось моменту спокійно купував будь-які ігри за найнижчими цінами в магазині Microsoft.

Аргентинський аккаунт і досі є найдешевшим серед інших регіонів для Xbox. З Game Pass також не було жодних проблем.

В один прекрасний момент магазин почав демонструвати повідомлення про невідому помилку при кожній спробі щось купити. Пошук по коду помилки нічого не давав, окрім епізодичних згадувань про можливі проблеми з регіоном.

Українські форуми та пабліки пропонували в такому випадку змінити платіжну інформацію. Я зробив це… і нічого не змінилося. Перепробував багато карток українських банків, в доларах або гривні. Навіть спробував PayPal. Але і це не допомогло.

Останнім варіантом купувати ігри була купівля сертифікатів поповнення рахунку в Microsoft Store. Я купив такий на $15 без прив’язки до регіону в інтернет-магазині Amazon. Нажаль, це також не спрацювало.

Після цього я вирішив написати в підтримку Microsoft і спитати в чому справа та мав надію, що мені хоча б повернуть гроші. Виявилося, що причина, чому консоль не приймає карту поповнення була саме у фізичному розташуванні пристрою в Україні, адже профіль було зареєстровано в США (на той момент я заради експерименту вирішив змінити Аргентину на США). Через таку невідповідність платежі й блокувалися.

На моє питання «що з цим робити?» підтримка не допомогла мені нічим, окрім поради користуватися VPN. Після цього мені вже набридло розбиратися і я продовжив користуватися консоллю за допомогою її головної фішки, про яку поговоримо далі.

А що з Game Pass?

Цікаве питання, тому що попри неможливість купувати ігри, абонплата за цю підписку знімалася щомісяця без жодних проблем. Це, мабуть, єдина причина, чому я ще не продав Xbox.

Бо з Game Pass вам доступно більше сотні ігор, серед яких є дуже потужні тайтли, на кшталт: Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5, Gears 5 і багато-багато чого ще. Список регулярно поповнюється й особисто мені не вистачає тільки Call of Duty. В принципі, можу сказати, що Game Pass цілком достатньо для того, щоб отримувати задоволення від консолі не купуючи нічого іншого.

Що подобається?

В першу чергу — потужність та швидкодія. Консоль прокидається моментально. Завдяки Quick Resume я продовжую грати без завантажень вже через 5-7 секунд після старту пристрою.

Подобається Game Pass і кількість ігор в ньому. Якщо у вас є така підписка, то у вас буде й доступ до каталогу Electronic Arts. Він не дуже великий, але й там є у що пограти.

Xbox Series X — це дуже тиха в роботі консоль. Її можна почути лише у максимально тихій кімнаті. Система охолодження ефективна і корпус консолі під час гри стає помітно теплим, але не перегрівається.

Не треба також забувати про те, що Xbox — це не тільки про ігри. Я постійно використовую консоль як приставку до телевізора для перегляду YouTube та Netflix.

Що не подобається?

Найперше — це відсутність офіційної підтримки та можливості купувати ігри без проблем. Проте сама консоль в цьому не винна. Що реально заважає продавати та підтримувати Xbox в нашій країні — невідомо. При тому, що українських користувачів чимало і їх точно було б більше.

За останній рік вже була інформація, що Microsoft запустить Xbox в Україні офіційно, але враховуючи політичні новини початку цього року, скоріше за все, це ще довго не відбудеться.

Не подобається повільна адаптація ігор під залізо консолі та потреба обирати іноді між якістю зображення та швидкодією. Наприклад, якщо хочеться отримати максимальну графіку в Forza Horizon 5, доведеться грати на 30 кадрах за секунду. Обравши в налаштуваннях пресет Performance, ви отримаєте постійні 60 кадрів за секунду без просідань, але з трохи спрощеною графікою. На щастя тільки в ледве помітних деталях. Microsoft Flight Simulator, на жаль, поки що працює на 30 кадрах за секунду. Порадувала тільки компанія 4A Games, що представила минулого літа апдейт Metro Exodus, де було і 4К, і 60 к/с, і помітний оку Ray Tracing. Можуть, коли хочуть. Сподіваюсь, що ситуація буде покращуватися з часом.

З невеликих недоліків я б відмітив схильність корпусу до подряпин. Я думаю, ви вже помітили, що на моєму екземплярі чимало слідів використання. Це пов’язано з тим, що періодично возив консоль в офіс, або на дачу. Але, все ж таки, треба подякувати Microsoft за повну відсутність глянцевого пластику, на відміну від PlayStation 5.

Ледь не забув про не те що б недолік, а скоріше нюанс. Просто так під’єднати бездротові ігрові навушники вам не вдасться. Простого доступу до Bluetooth в консолі немає. Вам доведеться чаклувати з USB-донглами, або ж одразу купити фірмові навушники Microsoft Xbox Wireless Headset.

Я користуюся такими вже пів року. Вони легко підключаються до консолі та класно грають. Якщо вам був би цікавим огляд цих навушників, то пишіть будь-ласка у коментарях.

Замість висновків: купив би я Xbox Series X ще раз?

Так. У часи коли відеокарта коштує чимало, а грати хочеться, для мене Xbox — це дуже крута і відносно доступна штука для розваг. Швидка, потужна, зручна, це все про Series X. Дуже сподіваюся на появу офіційної підтримки в Україні, а поки що буду насолоджуватися Game Pass, бо тільки заради нього можна купити Xbox Series X. Змінив би я Xbox на PlayStation? Ні, ані зараз, ані рік тому. Це було б не тільки дорого, але й незручно.

P.S. Після публікації статті, користувач ZenOcean підказав спосіб обходу проблеми з покупкою ігор. Всього лише потрібно було не одразу натискати «Купити», а перейти до меню вибору карт в аккаунті та повернутися до покупки. Таким чином платіж проходить без жодних помилок. В мене є сумніви що до того, що такий спосіб протримається довго, але поки що він є, і він працює.

Більше коментарів!