Wi-Fi 6 поступово захоплює ринок бездротових пристроїв, як у комерційному секторі, так і серед домашніх користувачів. Купівля AX-пристрою більше не є чимось винятковим, з’являється дедалі більше клієнтських пристроїв, здатних підтримувати цей стандарт – смартфони, ноутбуки тощо. Нещодавно компанія ZYXEL оновила свою лінійку AX-пристроїв для дому, тому пропонуємо на їх прикладі дати відповідь на декілька питань:

  • Що купувати – роутер чи меш-систему?
  • Що робити, якщо роутер підтримує Wi-Fi 6, а ноутбук або ТВ-приставка – ні?

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Найпростішим рішенням для входу у світ Wi-Fi 6 є роутер ZYXEL NBG7510. Це дводіапазонний маршрутизатор із загальною швидкістю до 1800 Мб/с. Він обладнаний 4 потужними зовнішніми антенами по 5 dBi, тобто його зазвичай вистачатиме для покриття одно- або двокімнатного будинку чи квартири.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Також він має 1 гігабітний WAN та 3 гігабітних LAN-порти для підключення дротових пристроїв. Налаштовувати та керувати ZYXEL NBG7510 ви можете через web-інтерфейс або за допомогою зручного додатку Zyxel Rover. Цей маршрутизатор підтримує WPA3-шифрування, що дозволить значно підвищити захист домашньої мережі від кіберзлодіїв.

Окремо хочу виділити підтримку технології WiFi Multimedia, який покращить роботу вибагливих до стабільності сигналу пристроїв – наприклад ігрових та ТВ-ставок, смарттелевізорів та ін. Звісно є і батьківський контроль, який ви також зможете налаштовувати безпосередньо зі смартфона. В підсумку ми отримуємо простий та потужний роутер з декількома «родзинками» для якіснішого бездротового зв’язку та зручнішого керування.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Але часто стається так, що внаслідок розміщення кабелю провайдера на вході у квартиру, складної геометрії будинку, товстих стін або просто великої площі приміщення покриття одного маршрутизатору буде недостатньо. Для таких випадків ZYXEL пропонує Wi-Fi 6 меш-систему ZYXEL Multy M1.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Кожен з роутерів комплекту підтримує 2 діапазони із сукупною швидкістю до 1800 Мб/с, має 4 гігабітні порти – 1 WAN та 3 LAN для дротових підключень. Налаштувати Multy M1 можна через вебінтерфейс або через мобільний додаток ZYXEL Multy. Окрім налаштувань, додаток автоматично буде перевіряти розташування роутерів та надавати поради з приводу їх розміщення.

ZYXEL Multy M1 також підтримує батьківський контроль, протоколи WPA3-шифрування  для більшого захисту внутрішньої мережі та WiFi Multimedia для стабільної роботи з контентом високої якості. Приємним плюсом є підтримка Open-VPN як сервера або клієнта, що стане в пригоді для людей, які працюють віддалено.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Ну і найголовнішою перевагою цієї меш-системи звісно є безшовний роумінг. Роутери утворюють між собою єдину мережу, з одним паролем, завдяки чому ви зможете вільно переміщуватися по своєму будинку та насолоджуватись переглядом відео або спілкуванням з друзями без розривів зв’язку. Поєднувати роутери можна як за допомогою дротів, так і «по повітрю». Загалом, ви можете об’єднати до 6 маршрутизаторів MultyM1, що дає змогу покрити швидкісним  бездротовим інтернетом практично будь-яку домівку.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

Розміщувати Multy M1 можна як на столі, так і на стіні, а білий колір, відсутність зовнішніх антен та стриманий дизайн буде гармоніювати із вашим інтер’єром. ZYXEL Multy M1 пропонує простоту в налаштуванні, гнучкість у підключенні та розширенні мережі, сучасну швидкість та переваги Wi-Fi 6 – все це робить його прекрасним рішенням для домівок будь-якого розміру.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

 

Але що робити, коли роутер вже з Wi-Fi 6, а ваш домашній ноутбук або гаджет такий стандарт не підтримує? Для цієї проблеми також є рішення від ZYXEL – це NWD7605. Цей Wi-Fi адаптер з підтримкою AX-стандарту працює у двох діапазонах на швидкості до 1800 Мб/с.  NWD7605 підключається по USB 3.0, він сумісний із попередніми стандартами, але з падінням продуктивності. Під’єднати його за допомогою USB до свого ПК або ноутбуку та оцінить швидкість Wi-Fi 6. Також для зручності  NWD7605 обладнаний висувним USB-роз’ємом, тож вам не потрібно буде більше перейматись за втрачений ковпачок.

Що обрати для дому, щоб отримати всі переваги Wi-Fi 6

З поширенням Wi-Fi 6 вже багато користувачів змогли самі переконатися в усіх плюсах цього стандарту. Краща робота при високій кількості клієнтів, вища швидкість у місцях з насиченим радіоефіром, наприклад в багатоповерхових будинках, де багато сусідніх мереж і т.д. І це лише деякі з плюсів користування саме АХ-стандартом. Розміри приміщення, розташування самого маршрутизатора, товщини стін – все це і не тільки впливає на якість покриття та швидкість сигналу. Тому у цій статті ми розібрали, які саме рішення потрібно обирати в залежності від цих факторів. І якщо ваш старий та надійний ноутбук не підтримує Wi-FI 6 – не біда, за допомогою Wi-Fi адаптеру ви завжди зможете під’єднати його до роутера на високій швидкості.