Тест-драйв автомобіля Mazda6: яскраво-сірий «турбо»

Ну привіт, Mazda! Скільки не бачились? Роки йдуть, а «шістка» майже не змінюється. Тому, що одразу вийшла майже ідеальною і в цьому немає сенсу? Чи навпаки — тому, що у японців не вистачає енергії триматись у темпі конкурентів? Ось чого-чого, а енергії та сил тут вистачає: адже героєм статті стала найпотужніша версія Mazda6 з турбодвигуном.

Дизайн Mazda6: народна красуня

Гарний, елегантний, привабливий автомобіль. Нинішня «шістка» вже скільки часу з нами – а все також виглядає легко та динамічно. Ці м’які лінії та вигини корпусу й насправді наче підкреслюють динамічність автомобіля, навіть коли він стоїть на місці. Ось часто трапляється, що сучасний та модний дизайн швидко застаріває, непідвладним часу залишається лише традиційний спокійний стиль. Проте якось японцям вдалось створити для Mazda6 такий особливий KODO-дизайн, який одночасно виглядає привабливим, динамічним, та сучасним.

Перед нами досить габаритний седан: довжина 4,87 м; ширина 1,84 м; висота 1,45 м; колісна база 2,83 м. Проте м’які лінії у фірмовому стилі KODO вдало приховують ці розміри – автомобіль сприймається «легким» та динамічним.

І так вже десять років. Ви ж тільки подумайте – десять років! Саме такий вік у нинішньої моделі Mazda6. Однак не можна сказати, що автомобіль застряг у часі: адже для «шістки» постійно проводили операції з оновлення дизайну.

Колись змінили салон та встановили центральний дисплей окремо, підійнявши його над передньою панеллю. Потім подарували нове кермо й блок клімат-контролю. А зрештою все завершилось суттєвим оновленням зовнішності: нові фари та решітка радіатора, оновлений передній бампер, видозмінені ліхтарі, збільшені патрубки вихлопу та інша нижня частина заднього бампера. І ось маємо майже нову модель – наче та сама Mazda6, проте наче й помітно змінена.

Лише порівняйте з чого починалась актуальна модель Mazda6 (перші три світлини) та куди зрештою прийшла (останні три світлини). Якщо поглянути на деталі, то перед нами майже новий автомобіль: фари та ліхтарі, оформлення передньої частини, колісні диски, новий салон. Але бокові частини кузова видають, що перед нами одна й та сама модель. І якщо вже мова зайшла про кузов, то…

Техніка: відома конструкція, новий двигун

Будь-яка розмова про сучасний автомобіль Mazda завершується згадуванням магічного слова SKYACTIV: це як певна філософія конструювання. Якщо у двох словах, то ідея полягає в тому, аби покращити кожен елемент наче вже відомої та звичної конструкції. Наприклад, традиційний опорний кузов має у своїй структурі багато високоміцної сталі: так можна зробити панелі легшими без втрати їх міцності – а отже й весь кузов виходить жорстким, проте легким. Аналогічне твердження стосується шасі (до речі, повністю незалежні підвіски) чи конструкції АКПШ: традиційний 6-швидкісний «автомат», проте зі зменшеними втратами на тертя та розширеним коефіцієнтом блокування гідротрансформатора.

Весь автомобіль побудовано за концепцією SKYACTIV: кузов з надміцних сортів сталі, оптимізована підвіска й трансмісія. А по 4-цилиндровим атмосферним двигунам SKYACTIV об’ємом 2,0 та 2,5 літри – з надвисоким ступенем стиснення (13:1), вихлопним «павуком» 4-2-1, безпосереднім упорскуванням пального – взагалі можна окрему технічну статтю писати. Однак нас зараз цікавить не атмосферні двигуни, а саме «турбо».

Адже саме завдяки турбодвигуну історія нинішньої Mazda6 заграла новими фарбами. Варто відзначити технологію Dynamic Pressure Turbo, що використовує особливий клапан для контролю потоку вихлопних газів. Логіка його роботи схожа на те, як намагатись перекрити струмінь води пальцем: ось затискаєш – від того струмінь виходить невеличким, одначе потужнім. Аналогічно відбувається й з вихлопними газами, які розкручують турбіну. То ж завдяки цьому, остання майже повсякчас перебуває у робочому режимі та істотно «піддуває» повітря у двигун: ось вам розв’язання проблеми турбоями та відмінна тяга на низьких обертах.

Звісно, новий двигун – це не просто «прикрутили турбіну до 2,5-літрового мотора». Хоча б тому, що істотно знизився ступінь стиснення (було 13:1 – стало 10,5:1) та додано більш продуктивний насос для перекачування моторного мастила. Це логічно для форсованого двигуна: під капотом 231 к.с. при 5000 об/хв та 420 Нм при 2000 об/хв – показник крутного моменту вражає чи не більше, ніж сама потужність.

Якщо порівнювати схожі 2,5-літрові мотори «атмо» та «турбо», то останній додав у потужності лише 19% (було 194 к.с. – стало 231 к.с.), проте крутний момент зріс на 63% (було 258 Нм – стало 420 Нм). Проте як це відчувається на дорозі?

За кермом Mazda6: «турбо»-радість

Як там кажуть – театр починається з вішака. А тест-драйв Mazda6 Turbo починається з керма. Місце водія займаєш, постійно повторюючи слова «Jinba Ittai»: мовляв, поєднання вершника-водія та його вірного коня – в цьому випадку, у вигляді автомобіля. Напевно, таке поєднання передбачає тісний зв’язок у прямому сенсі слів. Адже попереду високим людям буде затісно, як ти не регулюй сидіння – дах низько. Проте люди середнього зросту цього не помітять. Однак обов’язково помітять вишукане оздоблення передньої панелі: дерев’яні панелі, хромовані лінії-акценти, м’яка замша. Плюс те саме кермо, що так і лине до рук, а поруч встановлені яскраві та контрастні прилади з центральним 7-дюймовим дисплеєм.

На диво, але позаду зауважень до простору менше – вдало вибраний нахил спинки дивану компенсує завалений дах. Та й проблем з місцем для ніг немає, все ж недарма тут 2,83-метрова колісна база. А ще додайте зручності: підлокітник та клавіші підігріву сидінь, вентиляцію та шторку на заднє скло. Багажний відсік опрацьований не так ретельно (лише декілька ніш під дрібні речі), але загалом пропонує 429 літрів корисного об’єму та правильну прямокутну форму.

Класичний та якісний – ось ці два слова загалом описують салон Mazda6. Хоча високі водії можуть попросити більше місця над головою, а фанати надсучасних моделей здивуються традиційним стрілкам на панелі приладів або відсутності колового огляду. Що ж, вік дає про себе знати. Але сказати, щоб Mazda6 втратила жагу до життя? Боже збав!

Особливо у версії з турбодвигуном, який наповнює радістю кожне прискорення. Навіть, коли потрібно плавно рушити й повільно розганяти автомобіль в темпі неквапливого міста – новий двигун здатен причарувати своєю тягою на низьких обертах. Одначе тільки-но ви опинилися на відкритому просторі, то раджу дати волю емоціям й натиснути педаль як слід. Швидке прискорення під потужний «саундтрек» миттю підіймає не лише стрілку тахометра до 5-6 тисяч обертів, але й настрій справжнього петролхеда! Зона середніх та високих обертів розкриває повну силу двигуна та дарує Mazda6 Turbo динаміку не лише в дизайні, але й на дорозі.

Головне, щоб ця дорога була рівна та суха, інакше передні колеса можуть буксувати – ох, не вистачає повного привода. Проте зауважте: обов’язково «рівна», але не обов’язково «пряма». Тому, що безліч поворотів та звивистий шлях також можуть подарувати певну насолоду від керування автомобілем. Ось це справжнє «Jinba Ittai», що реалізується в чуттєвому кермі, нейтральному балансі шасі, легкому виконанні маневрів. Зворотна платня у вигляді жорсткості підвіски? Ну хіба що на рівні «хлопче, не забувай про 19-ті колеса на 45-му профілі гуми». Я б сказав, що в мене більше зауважень до звукоізоляції цих самих коліс, ніж до жорсткості руху.

Відверто кажучи, нинішня модель Mazda6 вже не молода і це відчувається: конкуренти вже пропонують більш просторий салон, більше комфорту та тиші під час руху, новітні системи та оснащення. На кшталт якісного колового огляду, що колись з’явився на Mazda6, а потім також тихенько зник. Але коли поїхав у своє задоволення, та ще й на новому рівні турбопотужності – то цьому автомобілю все пробачаєш.

Новий двигун гарантує прискорення до сотні за 6,9 секунди, що навіть швидше обіцяного за паспортними показниками (сім секунд рівно). Аналогічно виходить й зі споживанням пального: отримати 11-12 літрів по місту (заявлено 10,7 л) можна лише за умов заторів та/або постійного натискання педалі акселератора «в підлогу». Якщо поїхати максимально обережно та плавно, то можна отримати споживання палива близько 9 л на 100 км – непоганий результат за умови такої потужності. На трасі при швидкості близько «сотні» автомобіль потребує 5,5-6 літрів пального на кожні 100 км шляху. Комплексних налаштувань характеру немає, передбачений лише режим «SPORT» для АКПШ.

Вартість: скільки платити за задоволення

Наразі взагалі важко казати щось конкретне про ціни, оскільки ситуація змінюється кожен день – і в Україні, і на автомобільному ринку. Проте на момент опрацювання даного матеріалу для автомобіля Mazda6 є зафіксований прайс, то ж від нього й відштовхуємось.

Отже, мінімальна вартість Mazda6 в Україні складає 871 тис. гривень або $25 тис. – це автомобіль з двигуном 2,0 л (165 к.с.) та «автоматом», в цілком достатній комплектації «Touring». Наприклад, можна розраховувати на світлодіодні фари, 2-зонний «клімат», камеру заднього огляду, круїз-контроль, шість подушок безпеки, 17-дюймові легкосплавні колеса, підігрів передніх та задніх сидінь, підігрів керма тощо.

Інші варіанти Mazda6 коштують від 960 тис. до 1,184 млн гривень ($27-33 тис.), та вже передбачають 2,5-літровий 194-сильний атмосферний двигун й розширені комплектації «Style+», «Premium», «Top». В залежності від конкретної комплектації, можна додатково отримати: шкіряний салон, вентиляцію передніх сидінь, проєкційний дисплей, контроль рядності руху, адаптивний «круїз», контроль втоми водія, 19-дюймові колеса, аудіо BOSE тощо.

Зрозуміло, що версія Mazda6 Turbo займає найвищі позиції: лише максимальні комплектації «Premium+» та «Top+», лише найкращий рівень оснащення. Але також і найвищі ціни – від 1,226 млн до 1,274 млн гривень або $34,5-36 тис.

Тестовий автомобіль Mazda6 було надано у максимальній комплектації «Тор+». Якщо світлодіодні фари, підігрів передніх та задніх сидінь, комплекс MZD Connect з 8-дюймовим дисплеєм є в кожній Mazda6, то розширений перелік активних систем безпеки iACTIVSENSE, панель приладів з 7-дюймовим дисплеєм, шкіра Nappa та оздоблення Ultrasuede, вентиляція крісел й 19-дюймові колеса з’являються лише у найвищих рівнях.

Підсумки тест-драйву Mazda6 Turbo

Всі підсумки можна звести до однієї фрази: дякую турбодвигуну за те, що він «вдихнув» нове життя у вже добре відому модель!

Адже автомобіль Mazda6 Turbo нічого не втратив: пізнаваний дизайн, якісний салон, цікава керованість, вибір версій на свій гаманець. Водночас з турбодвигуном автомобіль лише «здобув»: як мінімум – новий рівень потужності та динаміки, як максимум – нові емоції для водія. То ж навіть наприкінці своєї кар’єри ця знайома красуня Mazda6 ще знаходить, чим приємно здивувати.

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл

Більше коментарів!