Новий кросовер Lexus RX – це один з найбільш очікуваних «дебютів» на українському ринку: відомий бренд та модель, багато шанувальників та власників попередніх версій. Що запропонує новинка? Вражаючий дизайн, гарний салон, потужні двигуни? Але скільки грошей за це запросять? Зараз все розповім!

Дизайн: гострий меч самурая, що відрізає зайве

Ага, звучить як назва бюджетного фільму-бойовика епохи 1980-х років. Але саме ця фраза спадає на думки при погляді на новий Lexus RX – адже тут так багато гострих кутів та вузьких ліній. Наприклад, новітні фари нагадають два клинки, що врізались в бампер; аналогічно й з нішами повітрозбірників «на поверх нижче». А ось ніс-клинок автомобіля взагалі нагадує акулу.

Проте позаду картина змінюється: тут панують м’які лінії-хвилі. Наприклад, масивний перехід-стегно до задньої колісної арки, плавна гірка-спуск бокових вікон, суцільний ліхтар на всю ширину корпуса. До речі, прикрашений численними насічками по краях та написом «Lexus» по центру кришки багажника – так зараз модно.

Меч самурая вирізав лінії, проте не обрізав загальні розміри: новий Lexus RX (до речі, вже п’ятого покоління починаючи з 1990-х років) має загальну довжину 4,89 метра, ширину 1,92 метра, висоту 1,7 метра, колісну базу 2,85 метра – це й справді великий кросовер. Якому однаково личить ніжний рожево-золотистий колір та пакет F Sport з численними чорними деталями й великими 21-дюймовими матованими дисками. Дизайн «на шанувальника», але точно оригінальний.

Ось де ще «відпрацював» цей гострий меч – то це в салоні автомобіля, ретельно прибираючи майже всі фізичні кнопки. Тому центральна частина передньої панелі не захаращена, вона акцентує на великих деталях інтер’єру: на великому 14-дюймовому дисплеї Lexus Link Pro (так, я ще раз написав «великий» —, тому що він настільки «великий», що потребує декількох слів «великий»), на масивних поверхнях з кольоровим підсвічуванням перед пасажиром, на оздобленні у вигляді темного шліфованого алюмінію, на «острівку» керування трансмісією.

Але не все так просто. Ось на центральній консолі є прихована ніша. Ось цифрова панель приладів – насправді це невеликий дисплей, але він прикритий вигнутим склом з «панорамним» охоплюючи ефектом. А ще ось сенсорні кнопки на кермі, функціональність яких можна налаштовувати за власним бажанням. Наприклад, вивести керування аудіо, телефоном, «круїзом». Або поставити зміну режимів руху – адже окрему кнопку, нажаль, забули додати.

Ще більш цікаво стає у задній частині. Причому не лише цікаво, але й зручно: багато місця для пасажирів, широкий та м’який диван з можливістю налаштовувати положення посадки, окремий клімат-контроль, підігрів та вентиляція сидінь, шторки на вікнах. Ось наче ніяких супер винаходів – але сила Lexus RX у тому, що є кожен з цих пунктів. Як безпосередньо впливають на комфорт та зручність для пасажирів. Отже, новий Lexus RX – чудовий сімейний перевізник!

Салон нового Lexus RX створений «широкими мазками пензля»: той випадок, коли великі основні елементи важливіші за дрібні деталі. Хоча серед останніх теж чимало цікавого – наприклад, сенсорні кнопки на кермі, кільця зміни температури, кнопки на дверцятах для електронного відмикання: їх потрібно натисками, але можна й двічі потягнути на себе. Зручні «охоплюючи» передні сидіння з розвиненою боковою підтримкою та замшею – це особливості пакета F Sport. Позаду теж добре: багато місця та ще більше зручностей в дрібницях. Плюс великий багажник (612-1678 л) для валіз всіх пасажирів.

Техніка: під капотом – турбо, гібрид, турбогібрид

Новий Lexus RX побудований на новій платформі. Вона називається GA-K й, серед іншого, передбачає кузов з широким використанням надміцних сталей та алюмінію. Підвіски повністю незалежні (попереду/позаду); пневматика не передбачена, але ексклюзивно для пакета F Sport+ передбачено механізм повороту задніх коліс. Що стосується трансмісії, то всі версії Lexus RX для України мають повний привод, хоча й різний за конструкцією – в залежності від двигуна. До речі, про мотори…

Здається, кросовер Lexus RX пропонує безліч варіантів: ось версія з турбодвигуном, ось традиційний гібрид, існує Plug-In гібрид (хоча в Україні він зараз не пропонується). Але погляньте уважно – і у будь-якому випадку побачимо поперечно встановлений 4-циліндровий бензиновий двигун об’ємом 2,4-2,5 літри, до якого «прикрутили» або турбіну, або гібрид, або турбіну та гібрид одночасно.

Так, кросовер Lexus RX 350 має під капотом 2,4-літровий «турбо», що працює у парі з традиційним 8-ступеневим «автоматом» та повним приводом. Гібридна версія Lexus RX 350h має вже 2,5-літровий двигун без турбіни, проте йому додали електромотор й мультиступеневу трансмісію та повний привод E-Four. Нарешті, максимальний варіант Lexus RX 500h – це поєднання 2,4-літрового турбодвигуна з електромотором для створення гібридної системи. Плюс знову власна трансмісія: класичний 6-ступеневий «автомат» та повний привод DIRECT 4 з можливістю активного розподілу крутного моменту.

Тестовим автомобілем став кросовер Lexus RX 500h F Sport+ з найцікавішою технікою: поєднання 2,4-літрового бензинового турбодвигуна та електромотору означає загальну потужність 372 к.с. та 551 Нм крутного моменту. Живлення електромотора реалізовано від акумулятора Bipolar Ni-Mh, що розміщений ближче до задніх коліс. До речі, останні можуть повертатись у напрямку або протилежно до передніх – саме на це вказує «плюс» додатково до напису F Sport. Та й загалом позначення F Sport важить чимало: не лише бампери та накладки, решітка радіатора, сидіння та кермо, але також і збільшені гальмівні 6-поршневі супорти на передніх колесах. Кузов й навісні панелі виконано зі сталі та алюмінію, використано лазерне зварювання та клеї, а максимальна «500-та» версія ще й отримала додаткові передні підсилювачі. Непогана техніка! Але як поїде?

За кермом: чудова м’якість, чудова динаміка

Характер автомобіля Lexus RX 500h F Sport+ формують дві головні риси – гарний комфорт підвіски та вражаюча потужність і динаміка прискорень. Хто сказав, що потужний автомобіль має бути жорстким? Ось кросовер Lexus RX 500h F Sport+ готовий дискутувати про це на кожній ямі та на кожному виступі непростих українських доріг. Навіть на 21-х колесах, зазвичай він рухається дуже м’яко – наче пливе на хвилях. А ще він рухається дуже тихо, ретельно приховуючи як шурхіт коліс, так і зайві звуки зовнішнього світу.

Всередину дозволено проникати лише приємному гарчанню мотора! хоча, відверто кажучи, тут є система ASC для посилення звуку двигуна – ну, ви зрозуміли… Але ж ці звуки виникають не просто так. Вони реально підтримані гарною динамікою! Причому як при старті з місця, так і під час прискорень ходом. Десь відпрацьовує електромотор, десь допомагає турботяга, десь все це накладається одне на одного: гібридна система сама розбереться. Але нам важливий фінальний результат, який загалом виходить гарним – великий кросовер Lexus RX 500h F Sport+ прискорюється й летить вперед з жвавістю та завзяттям маленького «гарячого» хетчбеку! Він прагне швидкості, демонструє гарну динаміку, швидко реагує на педаль акселератора.

Справжній спортивний кросовер? Ну майже – приблизно до першого повороту, де відчувається вага (мінімум 2100 кг для версії RX 500h F Sport+) та розмір автомобіля. До речі, про повороти: тут не буду сварити кермо, адже мені подобається його легкість та доволі адекватні й не загальмовані реакції автомобіля. Проте зауваження стосується помітних кренів кузова та розгойдувань, що призводить до перерозподілу ваги. Ось плата за гарний комфорт підвіски.

Фото турбодвигуна, але насправді гідно відпрацьовує вся гібридна система автомобіля – 372 к.с. та 551 Нм «привозять» обіцяні паспортом 6,2 секунди до «сотні» (до речі, ще обіцяно 210 км/год максимальної швидкості). Динаміка ледь змінюється від обраного режиму руху, а ось враження змінюються більш помітно – якщо «SPORT» заряджає та мотивує, то «ECO» заспокоює реакції та розслабляє; режим «NORMAL» й справді нормальний. Зміна режимів руху відбувається через меню центрального дисплея, там же можна відслідковувати роботу гібрида. Цікаво – загалом електропривод забезпечує 50% руху або навіть більше. І це гарно впливає на споживання палива: по місту цілком реально їздити зі споживанням 8,5-9 літрів на «сотню» (хоча було обіцяно 7,4 літра), але динамічний стиль руху одразу підвищує цей показник до 12+ літрів. А ось на трасі все майже сходиться з паспортними даними: обіцяно 6,3 л – й на екошвидкості 90 км/год можна реально отримати близько 6,5 л на 100 км шляху. Але ж хто буде рухатись з екошвидкістю на новому Lexus RX, за який віддали купу грошей… До речі, а скільки віддали?

Вартість: скільки коштує новий Lexus RX

Звісно, все залежить від силового агрегату (яких в Україні представлено три) та комплектації (яких в Україні представлено п’ять) – в комбінації маємо шість варіантів автомобіля. Загальний ціновий діапазон складає 2,8-3,96 млн грн або $74-104 тис.

Початок дає Lexus RX 350 Executive: турбодвигун на 2,4 літра та 279 к.с., повний привод та 8-ступеневий «автомат», LED-фари та автоматичне дальнє світло, адаптивний «круїз», підігрів та вентиляція передніх сидінь, тризонний «клімат», сенсорний 14-дюмовий дисплей Lexus Link Pro, аудіо Lexus Premium тощо. Ціна Lexus RX 350 Executive – від 2,8 млн грн або $74 тис.

На крок вище розташовано комплектацію Premium: тут можна обрати двигун (2,4-літровий «турбо» на 279 к.с. або 2,5-літровий гібрид на 250 к.с.), а в комплектацію додано підігрів та вентиляцію задніх сидінь, штатну навігацію та інше. Вартість Lexus RX 350 Premium – від 2,95 млн грн або $78 тис.; вартість Lexus RX 350h Premium – від 3,15 млн грн або $83 тис.

Поруч розташована версія Lexus RX 350 F Sport: вже знайомий 2,4-літровий трубо-мотор, зовнішній аеродинамічний пакет F Sport, сидіння та кермо F Sport, накладки на педалях, в перелік оснащення додано панорамний скляний дах та систему проєкції на лобове скло. Ціна Lexus RX 350 F Sport – від 3,15 млн грн або $83 тис.

Максимально-розкішною версією є Lexus RX 350h Luxury: аудіо Mark Levinson, спеціальна шкіра на сидіннях, дерев’яні вставки, система кругового огляду тощо. Вартість Lexus RX 350h Luxury стартує від 3,5 млн грн або $92 тис.

Нарешті, максимально-спортивно-розкішною версією автомобіля як раз виступає Lexus RX 500h F Sport+ де поєднано оснащення комплектації Luxury з пакетом F Sport та додано систему поворотних задніх коліс. Крім того, лише такий автомобіль отримує найбільш потужній (372 к.с.) гібридний силовий агрегат у вигляді поєднання 2,4-літрового «турбо» та електромотору. Вартість Lexus RX 500h F Sport+ починається від 3,96 млн грн або $104 тис.

Як це завжди було у Lexus, геть «пустих» комплектацій немає – навіть зі старту пропонується 14-дюймовий дисплей, тризонний «клімат», пакет систем безпеки та допомоги водію LSS+ 3.0 (тримання у смузі руху, система запобігання фронтальним зіткненням, розпізнавання дорожніх знаків), а також контроль «сліпих зон» дзеркал, камера заднього огляду, безключовий доступ, фонове підсвічування салону. В максимальних комплектаціях – маємо круговий огляд, фари BladeScan з адаптивним дальнім світлом, панорамний дах-люк; пакет F Sport ще й додає фактурну замшу. Проте оснащення жорстко прив’язано до комплектації, а остання прив’язана до двигуна. Хочеться круговий огляд? Треба брати гібрид у максимальній комплектації за $92 тис. А навіщо F Sport з обов’язковою «панорамою», якщо хотілось аудіо Mark Levinson та підігрів позаду?…

Зазвичай головні конкуренти дають можливість вибору оснащення «під себе», не прив’язуючись до двигунів/версій. Головні конкуренти – це великі преміальні німецькі або британські кросовери: Audi Q8, BMW X5 та X6, Mercedes GLE, Range Rover Velar та інші. Здається, раніше позиціювання Lexus RX відносно цих суперників було більш вигідним: пізнаваний бренд, гарний комфорт та оснащення, економічні гібриди, вартість нижча – це був логічний вибір.

Проте зараз новий Lexus RX коштує приблизно на рівні з конкурентами й через це починаються неприємні запитання. Де пневматична підвіска, лазерні фари, система нічного бачення? Чи пропонуються надпотужні 500-сильні версії? І чому автомобіль з 4-цилідровим двигуном коштує на рівні 6-циліндрових конкурентів? Через помітне зростання вартості, кросовер Lexus RX тепер грає за правилами класу – він змушений покладатись не на комбінацію «бренд/комплектація/вартість», а на власні плюси-переваги. Дякувати, їх чимало.

Підсумки тест-драйву Lexus RX

Гарний, стильний, преміальний кросовер, якому личить рожевий та паркова біля офісу в центрі міста? Так, цілком. Потужний, технологічний, динамічний автомобіль, якому пасує пакет F Sport та спорядження для альпінізму або SUP-дошка? Знову – так! Сила нового Lexus RX 500h F Sport+ в тому, що він універсальний, він пропонує та справді вміє багато: комфорт та оснащення, динаміка та потужність, простір та зручність салону, емоції від водіння.

Не можу «розписуватись» одразу за всю модель, адже від певної версії може сильно змінюватись загальне сприйняття автомобіля. Проте якщо казати саме про Lexus RX 500h F Sport+ як приклад найвищої вершини-досягнення для нового покоління Lexus RX, то автомобіль вийшов дуже вдалим та цікавим. Він точно знає собі ціну – що й підтверджує чималий прайс.

Тест-драйв Lexus RX 500h F Sport+: автомобіль (не) для Барбі

Автомобіль надано – Lexus Україна