Ризик-менеджмент є важливим фактором для роботи Західних компаній, тому дуже часто страхування відповідальності є частиною умов міжнародних тендерів та однією з умов при укладанні договорів з іноземними замовниками. Саме тому міжнародна страхова компанія Colonnade, як працює на українському ринку з 1998 року та є частиною фінансового холдингу Fairfax (Канада), розробила для українських IT-спеціалістів та компаній новий продукт – страхування IT-відповідальності. Як воно працює, ми розкажемо в цьому матеріалі.

Для кого потрібно страхування IT-відповідальності?

Послуга може знадобитися компаніям та фрилансерам, які працюють у сфері IT та займаються розробкою, супроводом та продажем програмного забезпечення. Окрім того, якщо ви розробляєте комплексні IT-продукти або надаєте послуги проєктного менеджменту, вебдизайну та IT-консалтингу, то також можна застрахувати IT-відповідальність. Такий крок може стати додатковою перевагою у тендері та покращити сприйняття замовником вашої пропозиції.

Що взагалі означає «страхування IT-відповідальності»?

Страхування IT-відповідальності для фрилансерів та компаній від Colonnade – як це працює?

Жодна людина не застрахована від учинення помилок, проте страхування в Colonnade може зменшити або нівелювати їхні наслідки. Це зокрема стосується й IT-проєктів.

Страхування IT-відповідальності дозволяє захистити замовника, адже страхова компанія компенсує йому прямі збитки у випадку професійної помилки під час реалізації IT-проєкту.

Окрім того, страхова компанія Colonnade бере на себе розв’язання конфлікту із замовником на всіх етапах: починаючи від комунікації, надання експертів з оцінки збитку та адвокатів до оплати судових витрат і самого збитку.

Це також дозволяє вам спокійно працювати над поточними проєктами, якщо з попередніми з’явилися проблеми, то про них подбає Colonnade. Ваші нові замовники будуть почуватися впевненими знаючи, що інші проєкти застраховані.

Страхування IT-відповідальності позитивно впливає на сприйняття вашої роботи та компанії, адже доводить вашу надійність як партнера, що виконає зобов’язання за будь-яких обставин.

Що покриває страхування Colonnade?

Страхування IT-відповідальності для фрилансерів та компаній від Colonnade – як це працює?

По-перше, це прямі фінансові збитки замовника, які можна порахувати та підтвердити. Це можуть бути збитки через помилку на будь-якому етапі проєкту, як на етапі формування технічного завдання, так і в його архітектурі або коді. Найпоширеніший приклад, коли через неправильно задані параметри інтернет-магазин показав покупцям занадто високу знижку на товар, та отримав замовлення на сотні тисяч, поки її помітили. Всі збитки від цієї помилки можуть бути перекладені на IT-компанію або фрилансера, які обслуговують сайт.

По-друге, це витрати на з’ясування обставин, експертів з оцінки збитків, досудові та судові витрати. Адже від моменту виявлення помилки до отримання компенсації ще має відбутися з’ясування обставин, вини та участі кожної зі сторін. Як вже зазначалося вище, всіма цими етапами будуть займатися спеціалісти Colonnade.

Додатково можна застрахувати цивільну відповідальність виконавця. Наприклад, якщо ви знімаєте місце у коворкінгу та випадково пошкодили його власність, яку маєте компенсувати. Розв’язанням цієї проблеми також може зайнятися страхова компанія.

Окрім того, IT-компанії можуть застрахувати свою відповідальність як роботодавця. Адже якщо, наприклад, на офісній кухні вибухне кавоварка та розробник отримає опіки, то він може подати до суду через неналежні умови праці.

В яких країнах працює?

Colonnade пропонує два варіанти страхування IT-відповідальності. Перший з покриттям по всьому світу включно із США та Канадою. А другий весь світ за виключенням цих двох країн.

Що не покриває страхування IT-відповідальності?

Компанія Colonnade не страхує проєкти з розробки платіжних систем та програмного забезпечення для грошових переказів. Окрім того, страховка не покриває моральну шкоду, недоотриманий прибуток, а також репутаційні ризики та кіберризики фрилансерів (витік даних, втрата інформації). Для IT-компаній останні два пункти можна застрахувати.

Як порахувати та замовити страхування?

Страхування IT-відповідальності для фрилансерів та компаній від Colonnade – як це працює?

Достатньо перейти на сайт Colonnade, натиснути кнопку «Розрахувати вартість» та обрати застрахувати всю діяльність чи окремий проєкт, валюту розрахунку, розширене покриття на США та Канаду, загальний річний гонорар та покриття. Після цього сайт покаже вартість страхування, а оформити договір можна онлайн.