Нещодавно ми публікували статтю «У що я хочу пограти після перемоги» у якій підіймали питання нестачі ігор на українську тематику від українських розробників. Однією з таких ігор, згаданих у тому матеріалі, була стратегія «Слобода 2», яка готується зараз до релізу. Нещодавно автор гри Дмитро Гладкий розповів про фінальну стадію розробки проєкта та свої подальші плани. Крім того, у своєму блозі він висловив думки дуже близькі з тими, що хвилюють і нас. Ми зв’язалися з Дмитром і задали йому декілька запитань про «Слободу 2» та його шлях до розробки ігор.

Доброго дня, Дмитре. Розкажи трохи про себе, хто ти, з якого міста, скільки тобі років, як давно займаєшся розробкою ігор? Як я зрозумів, у звичайному житті ти поважний софтвеєр інженер SAP, а розробка ігор – це хобі, якому ти присвячуєш вільний час.

Я живу і працюю в Києві. В індустрії розробки ПЗ з 2006 року. Почав робити свою першу гру для iOS у 2012 році, але закинув, бо треба було малювати арт, а в мене не було на це ні хисту, ні бажання. Ця гра була покровим мультиплеєром, схожим на гру в шахи і вже мала запрограмований основний ігролад… Дуже жалкую досі, що полишив цей проєкт. А от десь у 2018 році я згадав про ту гру і вирішив робити ігри та доводити їх до релізу в App Store. Так і виникло продовження мого всесвіту «Дике Поле».

Усі мої проєкти використовують сетинг XVII-XVIII століть, а саме добу Козаччини. Розробкою ігор «по-справжньому» я почав займатися десь рік тому – восени 2021 року. Взяв переробляти свою першу «Слободу» на рушії Unity, адже до цього користувався Flutter, який для ігор не дуже підходить. Всю розробку я веду публічно на своєму ТГ-каналі.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

Ти розробник одинак, чи вже зібрав навколо себе якийсь колектив? Чи не було думок приєднатися до інших команд? До того ж Євгена і «Острова» чи до Олексія Горбачика, який розробляє дуже близьку твоїм проєктам по духу гру «Гетьманщина»?

Розробкою займаюся лише я та моя дружина. Деякий арт робили й інші люди, але десь влітку ми повністю перейшли з Voxel на Low-poly арт стиль. Саме в цей момент дружина почала допомагати. 95% арту в грі – це саме її робота в Blender. У мене є своє бачення і ціль ігор, які я хочу робити, тому приєднуватися до когось не хочу. Також не думаю, щоб на даний момент хтось ще приєднався до нас. Адже я і дружина працюємо, так би мовити, за свій кошт, а когось ще наймати – це збільшення часу на розробку, спілкування, виправлення, пінг-понг і т. ін. Хоча музику написала дівчина-виконавець. Але там все було просто – я їй вислав пісні, які треба було зіграти на бандурі. Вона мені wav – я їй гроші.

Усі твої ігри безплатні у App Store та Google Play. Ба більше, в них навіть нема ніякої реклами. Тобто ігри для тебе це не спроба заробити гроші. Тоді що?

Всі мої минули ігри: перша «Слобода», «Чумаки», «Інтерактивні Історії», «Гекс» – безкоштовні, тому що я розумів, що це дуже специфічні ігри, крім того вони не виглядають як мобільні ігри. Я достатньо заробляю на основній роботі, тому не додавав ніякої реклами, монеток, зливу даних користувача чи інших способів монетизації популярних на сучасному ринку мобільних ігор. Але «Слобода 2» буде платною – близько 100 грн. Це повноцінна гра, в ній лише час проходження основної кампанії – 3-4 години. В далеких планах зробити ремейк «Gothic 1», але на теренах Січі. Гра так і називається – «Січ». Я над нею вже працюю, розписані перші 2 глави. Але наразі сил і досвіду на це не вистачає. Хіба що займатися цим по 16 годин на день, але тоді треба звільнятися з роботи… Тому «Слобода 2» – платна.

Моя суто персональна думка: сучасні безкоштовні ігри на мобілках – це купа реклами, маніпулятивні геймплейні механіки (типу почекати 3 години чи заплатити 20 монеток). В них насправді й гри як такої немає. Все буде крутитися навколо видурювання з гравця грошей. А ось коли ви купуєте гру – то скоріш за все це дійсно гра, а не прилад з викачки грошей. Максимум покупка DLC з новими мапами. Гарний приклад – Kingdom of Two Crowns.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

Ти писав, що «Острів» достатньо нішова і досить складна гра, а нам потрібні українські ігри для більш широкого загалу та для малечі. Але і твої ігри не назвеш простими. В них досить неінтуїтивний інтерфейс у дусі проєктів 90-х років, майже нема навчання. Щоб почати грати треба читати мануал або дивитися відео на YouTube. Це не дуже сучасний підхід. У «Слободі» вже буде повноцінне навчання гравців?

Я вважаю, що ігри не мають вести гравця за ручку. Якщо в грі є туторіал, який не можна пропустити, я відразу видаляю таку гру. Клацати 15 хвилин в суто визначенні місця на екрані – це не гра. Тим більше, що це досить часто робиться для того, щоб не можна було зробити refund і Google чи Apple зареєстрував цю загрузку як повноцінне скачування та запуск гри. Саме тому туторіали такі затягнуті.

Але візьмемо наприклад мої улюблені The Elder Scrolls III: Morrowind та Gothic. Там навчання немає. Гравця просто викидають у відкритий світ. Далі вже самі. Перші 10-15 хвилин гри втягують вас в геймплей самі. Я в своє перше проходження Morrowind пропустив самий перший квест і десь лише через пару днів повернувся назад дізнатися, що ж то за агент такий в Балтіморі живе.

В «Слободі 2» я зробив інтегроване навчання. Не буде тексту, якоїсь феї з цицьками на пів екрану, яка скаже куди що натиснути.

Слобода 2

На стартовій локації є NPC з кличним знаком. Я думаю, всі вже знають, що це квестодавець 🙂 Підходите до нього й відкривається сцена із завданням. Всі завдання, які він дає, вводять гравця в курс справ. Але це інтегровано в гру. Ви не випадаєте із контексту отамана Слободи. Ви і є отаман, якому радник підказує, що зробити наступним, щоб просунутись в грі.

Для полегшення розуміння, що в грі є інтерактивним, а що ні, я додав невеличкі метелики-партіклі. Вони ненав’язливо анімуються і показують гравцю, що до них можна підійти і виконати якусь дію. Так само зроблено в Zelda – гра запускає метелики на грибах, рибках чи іншій їжі, яку можна підібрати. Але ніяких стрілочок «підбери мене» немає.

На сам кінець в грі є NPC-помічники. Які розкажуть основи механіки виробництва, добування риби, чи примітивних ресурсів. Це якщо взагалі людина в подібні ігри не грала.

Мої ігри орієнтовані не на аудиторію жанрів «три кульки в ряд» чи «фея з цицьками щось показує на екрані». Це ігри-жуйки і мають за мету згаяти час у метро чи в туалеті. Відключити мозок і просто виконувати команди для просування по Excel-файлу ігроладу. Я орієнтуюся на тих, хто хоче справжні десктопні ігри, але зроблені простіше і для мобілок.

Ще для полегшення життя гравців на екранах завантажень завжди показується якась порада з картинкою з гри. Як це зроблено в Skyrim.

Розкажи про «Слободу», чи правильніше казати «Слободу 2»? Як вона створювалася, чому саме стратегія, чому саме той історичний період? На які підводні каміння ти натрапив під час розробки.

Всі мої ігри про добу козацтва, тобто про XVI-XVIII сторіччя. Я 14 років займався реконструкцією козаків часів Хмельниччини. Тому все це знайоме мені до мозолів на ногах, затертої шиї від сукняної свитки, дерев’яного язика від 3-х денної спраги в поході Холодним Яром і обпалених очей невдалим пострілом з самопалу. Я знаю чому робили саме так, які були особливості життя тих часів. Я весь цей час постійно читав літературу, письменні згадки, описи України. Для мене козаки – це не Васі в шароварах з наручами з чепрака. А найкращі драгуни (піхота на конях), влучні стрілки, «вогняні люди», майстри бою в степах, майстри ведення господарства та освоєння нових земель. Чи знали ви, що козаки робили найкращий порох для гармат? Чи що в господарстві мали по 80 овець, 20 корів та 50 бортів? А не були пиятиками і жебраками.

Саме це я і хочу показати в «Слободі». Завдання, які ви отримаєте в грі, а також досягнення в Game Center, потроху розвіють ваші уявлення про козаків Дикого Поля.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

«Слобода 2» – це ремейк «Слободи 1», але в тому вигляді, який не зміг зробити три роки тому на Flutter. Мене дуже надихнула гра Unrailed! на Switch. Якщо пограєте в «Слободу» та Unrailed, то помітите, що навіть взаємодія гравця з грою така сама: ви підходите до дерева з сокирою і гравець сам починає рубати дерево. З кайлом до каміння – розколює каміння. Немає окремих UI інтерфейсів, нон-стоп клацання кнопочок.

А ще, «Слобода 2» – добра. Тут немає війн, убивств, якогось action. Моя освіта та професія – виробничі системи. Вдень я розробляю софт для величезних заводів, фабрик, виробництв. Ввечері – кодую виробничі ланцюги в козацькій «Слободі». Я б навіть не назвав це стратегією. Це більше як побудуй-селище-збери-ресурси-захоплюй-територію гра. Unrailed + Minecraft + Settlers. До речі, для мене велика проблема в App/Play Store визначити жанр гри з усіх тих комбобоксів 🙂

Скільки людей зараз залучено до проєкту? Як я розумію, як мінімум ще і композитор. Хто ще?

Основний розробник, ідея, імплементація – це я. Весь арт – моя дружина. Музика робилась нами на замовлення. Випадково в тікток знайшов дівчину Vikuletka, яка на замовлення грає будь-який трек на бандурі.

Слобода 2

У скільки ти оцінюєш вартість розробки «Слободи 2»? Гра вийде лише на мобільних платформах чи на Steam теж?

Наразі ми плануємо запуск лише в мобільних магазинах Apple та Google. Мені здається, для Steam не дуже підходить ігролад «Слободи 2». Хіба що для Steam Deck.

Загалом поточні витрати складають $400-500. Систему частинок, воду, тварин та звуки я купляв. Деякі асети з Unity Store не підійшли, можливо в наступних іграх знадобляться. Додайте сюди ще переклад на 5 мов.

Всі арти, що ми зробили, доступні у вільному доступі за дуже гарною ліцензією. Користуйтеся на здоров’я. Там більше 400 воксельних та low-poly артів. ВЕСЬ арт «Слободи 1» та «Слободи 2». Відсутність арту – це саме те, що зупинило мене в 2012 році. Я не хочу, щоб це спиняло когось ще в розробках ігор про нашу державу. Для стратегій, створення селищ і т. ін. – в цьому паку арту більше ніж треба.

До речі, про Steam. «Слобода 2» може стати твоєю першою грою, що вийде на ПК. Чому так? Мобільні платформи простіше для публікації, чи важливіші з точки зору залучення гравців?

Мобілки є у всіх. Діти в першому класі уже сидять з андроїдами (щоб не шкода було 😀 ). Я спілкуюсь з дітьми. Десь до 15 років… їм взагалі не потрібен десктоп. У них все є в мобілці. Як мені не треба було приставки в 1990 – 2000, а потрібен був РС. Так і їм – РС це якийсь гроб, треба сидіти, сутулитися за ним… А мобілка ж завжди під рукою. Тому реліз на Steam під питанням. На десктопі, я вважаю, треба робити трошки складніші ігри і вже з залученням миші. У мене ж в грі все зав’язано на контролер. Хіба що на Steam Deck випустити, тут би гра лягла на 100%.

А ще, мобілки працюють і без світла. У мене всі ігри – 100% офлайн. Навіть жодного запиту на сервер немає. Вимкнули світло – ви відкрили гру і граєте. Game Center Ачівки потім загрузяться.

Слобода 2

Ми бачили, що твої плани по наступним іграм досить амбіційні. Доповнення до «Слободи», морська гра (до речі, перша українська гра, яка була видана на заході, це саме морська покрокова тактика Admiral Sea Battles (1996) від Meridian’93)? Розкажи про ці майбутні проєкти? Як я зрозумів, події морської гри будуть відбуватися у Чорному морі?

«Слобода 2» виходить вже в грудні 2022 р. А в січні 2023 р. ми плануємо випустити контент патч для «Слободи 2» з доробленими будівлями, які не встигли зробити, з виправленням помилок і т.ін.

Але ще в грудні, тобто відразу після релізу, я починаю працювати над великим DLC. Це буде нова мапа Хаджибей-Одеса. Де ми висадимося на березі Одеси (Хаджибея) і будемо засновувати там козацьку слободу. Але без виготовлень гармат й іншого військового спорядження. Суто легка промисловість. Ми додамо більше 8 нових виробничих ланцюгів: льон, віск, шовк, жупани, сукно, чоботи, підкови. Відповідно – 24 нових будівель. Роботи багато, але вже знаємо, як це робити.

Наступна гра в планах «Козаки: Гроза Чорного Моря». Я хочу розвіяти туман, яким оповитий цей героїчний час. Знову таки, козак це не гоголівський дядько, який їсть вареники. На початку XVII сторіччя це був жах для всієї Малої Азії. Цілих двох міністрів оборони османів було страчено через те, що вони не могли нічого подіяти проти козаків. Чи варто цим пишатися? У англійців пірати і капітани відчайдухи отримували титули серів і входили до парламенту. Пірати з Голландії сформували першу всесвітню мегакорпорацію – Вест-Індійську кампанію, ставали губернаторами величезних колоній.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

А чому б і нам не пишатися Сагайдачним, який провів серію переможних морських рейдів. Легендарний наліт на Кафу із звільненням тисячі полонених – це його робота. До того ж, це був комбінований удар з моря та суші, чого татари не чекали. А ще він збив пірначем московського воєводу з коня на двобої під час осади Москви та виграв Хотинську битву.

В «Козаки: Гроза Чорного Моря» ми будемо грати за екіпаж козацького байдака, який наводить шурхіт по узбережжю Криму та Малої Азії. Плануються як морські битви, так і абордажі із захопленням рабів та товарів. Так, козаки теж були работоргівцями. Додайте сюди захоплення фортець і селищ з побудовою морських баз. Почнемо з Очакова! Дуже хочу, щоб гра стала такою собі Corsairs: Conquest at Seas, але про козаків. Це мій ідеал ігор піратської тематики.

Corsairs: Conquest at Seas

Після моря планую першу спробу зробити RPG. Це буде початок моєї роботи над ремейком Gothic – «Січчю». Можливо, зроблю невеличку мапу з першої глави гри, де ви дійдете до Січі. Така собі стартер-гра.

Чи не було в тебе бажання взятися з ігри в більш сучасному сетингу? Перші визвольні змагання, Другі визвольні змагання, сучасні події?

У мене вся голова і 14 років життя були зайняті подіями визвольної війни Хмельницького. Перша світова, Друга та сучасна війна… Я про них мало що знаю, щоб розробляти гру. Про російсько-українську війну ігри зараз роблять вже інші команди – Glory to Heroes, «Байрактар». Хоч вони і не для мобілок, але вже є кому про це робити. А от козаки… поки що ігри про них роблю лише я (ось зараз GSC Game World було прикро – прим. ред.). Буде моєю фішкою.

Чому на твою думку українські ігри про Україну – це важливо?

Завдяки мобілкам в ігри грають майже усі діти та підлітки. Але що в них є на вибір? Совкодроч в танках, дебільні «три-кульки-в-ряд», мокра ельфійка, бородаті вікінги… Але це все чуже. Якби в нас був такий спектр ігор про козаків, як зроблено про вікінгів – це був би вагомий внесок в нашу культуру.

Взагалі ігри – це нові книги. Якщо це дійсно ігри. У вас є історія, головний герой, його розвиток, невдачі, перемоги. Українці, які б могли грати в щось «своє», менше б залазили в танки, Escape from Tarkov і інші ватні всесвіти, де все пронизано їх пропагандою.

Московіти вкладають величезні кошти в розробку ігор. Візьміть Tarkov, якийсь новий BioShock про СРСР (Atomic Heart – прим. ред.), «Метро 2033» (це українська гра і навіть антиросійська – прим. ред.), World of Tanks, War Thunder. Так, студії знаходяться типу на Мальті та Кіпрі, але… ми все розуміємо. Основний споживач – це ватніки з «дідами воювали».

Слобода 2

Чи кликали б деякі наші малороси росію, якби вони або люди навколо них, пограли б в гру про Крути чи штурм Москви? Це б віддаляло їх внутрішню ойкумену від російської зарази. Тому росія і вкладається в це, бо розуміє, ігри – це інструмент пропаганди. З надзвичайно глибоким проникненням у мозок.

Уявіть, ви 7 років грали в «танки-діди-воювали», палили фашистів, а тут вам з телевізора кажуть, що в Україні знову фашисти, треба їх убити. І безумовний рефлекс спрацьовує. Чи от зараз з цим BioShock про СРСР (Atomic Heart – прим. ред.), гравцям показують – «совок» це ж Гагарін, космос, роботи! Було б круто, якби кляті піндоси його не розвалили!! Оооо! А це ж вони Україну захопили! Треба звільнити її заради цього майбутнього…

Додайте до цього розвиток внутрішнього ринку. Ось я для «Слободи 2» наймав бандуристку. Вона заробила гроші. А тепер додаємо ще арт, звук… українці могли б заробляти на українських іграх. Коли все рухається на ринку, тоді рухаються і гроші. Коли все стале… Ну сидить у нас в Одесі офіс Ubisoft. Ви хоч щось від них бачили? Невже в 1000 працівників немає часу ввечері намалювати ті ж моделі для УПА, російсько-української війни, Крут чи ліквідації Ватутіна під Києвом, або боя Сагайдачного з Батурліним, як заставку для українського ambient-треку. Так і роблять чергові чоботи для Assassin’s Creed чи кинджал в CS:GO. Витік мозку та енергії.

Ідемо далі. Був «Відьмак». Книга. Нікому не потрібна книга (а ось зараз було образливо – прим. ред.). Вийшов The Witcher. Книга стала бестселером перекладеним на 100 мов. Одразу іде буст на інших письменників. Тепер і вони можуть заробити. Беремо Макса Кідрука…робимо гру по його книгах. Одразу постає розвиток екосистеми. Додаємо сюди мерч: фігурки, іграшкова зброя, одяг, крос сетинги з інших ігор чи книжок… американці це вміють, у них все миттєво починає заробляти гроші. Нам ще треба цьому вчитися. У мене в планах є робити фігурки зі «Слободи», але це потім.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

Як ти вважаєш, зараз, на тлі зростання національної самосвідомості та зацікавленості в українському контенті, після сплеску інтересу до України з боку іноземців, кількість ігор про Україну зросте? Якщо так, то чому це не сталося раніше?

Зараз в нас є унікальний шанс винести нашу історію на такий же рівень цікавості, як і вікінги, пірати, стародавні римляни чи єгиптяни. Про них всі знають, всі люблять в це грати. Це впізнаний бренд. (цікаво, Дмитро майже слово в слово повторює те, що Сергій Григорович казав ще 20 років тому – прим. ред.)

Треба робити і випускати ігри про козаків, слов’ян, сучасних українців, які воюють. Але тут є одна велика проблема. Багато студій контролюється росіянами, саме вони дають гроші. А їм треба рулетки, ельфійкі та «діди-воювали». У нас звісно є «Козаки», S.T.A.L.K.E.R., але їм вже сто років…Ті ж «Козаки» можна було перевидати на мобілках, трохи змінити ігролад, DLC з додатковими націями, нові мапи.

«Слобода 2» – українська стратегія про розбудову поселення Війська Запорозького

Я вважаю, що інді-розробники мають розпочати цей хрестовий похід по просуванню України як бренду в іграх. Великі студії не зацікавлені і не зроблять цього, поки це не буде приносити прибуток. Та вони навіть бояться щось змінювати в своїх власних франшизах. Ubisoft… клепає одне і те саме 10 років без зупинки. Blizzard… Гру про козаків чи УПА вони точно не зроблять. А ось наші інді-розробники – можуть.

Починаємо з малого, прості ігри, невеликі за обсягом. Без маніпулятивних механік та стиля «байрактар-пердушка в спрайтах». Або, якщо ви навіть робите таке, то з метою отримати досвід та наступну гру підняти на наступну сходинку. Щоб кожна наступна гра була краща. Мобільне залізо розвивається, iPhone 14 – це як ПК 2015 року. Можна вже робити ігри А-класу. А скоро вже і AAА зайде. Але за бога ради, не робіть гру з 5 Ads SDK і «відточеною» воронкою реклами. Телеграм канали по Unity лише це і питають… про ігри чи ігролади ніхто навіть не думає. Краще знайдіть роботу, яка покриває вам усі потреби, а потім уже робіть гру.

Дякуємо за відповіді, Дмитре. Наснаги тобі в завершенні «Слободи 2» та роботі над новими проєктами. Ну і чекаємо на реліз!