Огляд комплекту Starlink

Зважаючи на зацікавленість багатьох щодо Starlink і раптової можливості мого доступу до нього, хочу скористатись шансом, аби зробити невеличкий огляд. Мені дістався комплект з прямокутною антеною, яка постачається у дорожчому варіанті. Також, в моєму випадку, є адаптер Ethernet, який додатково можна замовити за $50.

Технічні характеристики та габарити Starlink є можливість подивитись на сайті виробника.

Комплектація Starlink

Після відкриття коробки нас зустрічає папірець з логотипом SpaceX, який займає всю її площу.

Прибираємо його і бачимо:

За цією чудернацькою конструкцією, нас чекає наш комплект.

Перше, що можна побачити, це «чотиринога» підставка. Між нею і самою антеною завбачливо поклали пластикову форму, задля запобігання тертя і виникнення подряпин з обидвох боків.

Прибираємо підставку і дістаємо саму антену.

З’єднуються підставка та антена дуже просто. З одного боку фіксатор і не тим боком ти їх не з’єднаєш. Але є нюанс. Спочатку треба під’єднати кабель, а лише потім збирати антену, бо інакше її не приєднати.

Прибравши антену з коробки, бачимо папірець з малюнком-інструкцією для підключення усіх частин разом.

За ним видно залишки комплекту, які містять WiFi роутер/модем (надалі просто «модем» для скорочення), кабелі: мережевий і для з’єднання антени з модемом, папірець з усілякими регуляторними даними. На цьому все.

Найцікавіше, що серед мов присутніх у папірці є російська і немає української, що черговий раз доводить – до повномасштабного вторгнення наш ринок не дуже цікавив SpaceX.

Як доповнення, Ethernet-адаптер поставляється окремо. Не звертайте увагу на скотч. Це вже я відмітив його таким чином, бо їх декілька і треба якось розрізняти.

Підготовка комплекту для запуску

Після огляду, можна все збирати до ладу. Усі з’єднання мають специфічну форму-ключ задля запобігання некоректного під’єднання.

Також, додатково є гумові ущільнювачі, що запобігають потраплянню вологи всередину з’єднання.

За стандартною схемою зібраний комплект складається з: антени > модема > живлення. Тобто збір всього займе декілька хвилин.

Але зважаючи на додатковий адаптер, який вмикається між антеною і модемом, моя конфігурація трохи відрізняється від стандартної.

Адаптер має такі самі роз’єми, як на магістральному кабелі та модемі, бо вмикається у розрив, як вище зазначено.

Після підключення до живлення, його стан можна побачити за допомогою білого світлодіода вмонтованого в нижню частину модема.

Підготовка та пошук супутників

Аби все зібране до купи обладнання дало нам доступ до інтернету, треба все грамотно розташувати та встановити фірмовий додаток. Тому йдемо у Play Market або App Store і встановлюємо програму Starlink.

З додатком є нюанс. У Play Market він доступний не для кожного Android-смартфона, бо бюджетна робоча модель виявилася одним з них. Навіть перекидання APK-файлу не допомогло (звісно надії було мало, але перевірити було варто). Щось цьому додатку не вистачає і що — невідомо, бо вимогам до версії Android він відповідає. Можливо не вистачає якогось датчика і тому додаток не може функціонувати повністю. Тож, спочатку перевірте чи присутній у вас в наявності в Play Market сам додаток, аби бути готовим заздалегідь. Окрім цього застосунок має лише англійській інтерфейс.

Після першого вмикання і завантаження модема, запускаємо додаток і нас зустрічає екран, де можна встановити одразу параметри точки доступу WiFi. Але задля цього, попередньо додаток попросить під’єднатися до неї.

Якщо пропустити цей етап, то буде застосовано стандартні налаштування.

Також є можливість одразу увійти в профіль Starlink, якщо він є, чи створити новий. На саму роботу чи запуск комплекту, обліковий запис не впливає, але дає додаткові опції.

Можливо це лише в нашому випадку так, бо наскільки я чув стосовно України, у Starlink немає обмежень і тарифікації. Тож пишу як є. Можливо, хтось знає напевно і додасть у коментарях.

Після цього нас пустить до основного екрана.

Тут вказано назву точки доступу, поточний стан обладнання та ще деякі речі, які оглянемо нижче.

Після пошуку супутників і виходу онлайн з’являється попередження щодо воєнних дій.

Вмонтований в антену сервопривід сам регулює її положення у просторі, аби мати найкращий сигнал.

Але, аби мати найкраще позиціювання і сигнал, в додатку є декілька утиліт, які здатні в цьому допомогти. Їхні іконки розміщені трохи нижче статусу мережі.

Перша це – Visibility

Якщо натиснути на іконку, то ми потрапляємо в розділ, який нам допоможе зрозуміти наявність перешкод і якість сфери у якій буде працювати антенне поле. Для цього треба стати поруч антени чи на тому місці де хочете її розташувати та слідувати підказкам на екрані. Тож підіймаємо смартфон і «збираємо зелені бульбашки».

Друга іконка – Range

За допомогою цього розділу, можна визначити якість Wi-Fi сигналу. В інструкції вказано, що треба ходити по ділянці та збирати статистику, після чого воно видасть результат щодо цього. Таким чином, можна переміщувати модем і перевіряти якість покриття. В моєму випадку, це не актуально.

І третя – це Speed

Як зрозуміло з назви, це тест швидкості. Тут знімки з екрана все скажуть за себе.

Нижче під іконками утиліт, відповідні своїм назвам розділи:

  • Network

  • Statistics

  • Settings

Щодо розділу Settings, то можна побачити команди Stow/Unstow (по факту це одна й та сама «кнопка», яка змінює свій стан, в залежності від того в якому положенні антена).

Вони відповідають за розміщення антени у запаркованому/робочому положенні відповідно. Тобто, перед складанням комплекту або його переміщенням варто зробити Stow.

***

На останок, додам, що було кілька роз’єднань і зникнення інтернету на деякий час, але схоже на те (тенденцію я ще не зовсім зрозумів, за браком статистики з мого боку), що це може відбуватися в перші 10 хвилин після з’єднання. Зважаючи на мою відсутність в цей час поруч з антеною, не маю впевненості, що вона в цей час не змінювала своє положення, задля перемикання на інший сегмент/супутник мережі.

Також, є нюанс з Unstow, бо після натискання відповідного пункту, команда відпрацьовує з дуже великою затримкою, тому тут варто лише чекати.

Цікавий момент з factory reset. Аби його виконати, якщо є така потреба все почати на чисту, потрібно якомога швидше встромити туди-сюди мережеву вилку у розетку не менше 3 разів, але з інтервалом у 2-3 секунди, що і підказує додаток, якщо у вас щось не працює. Але будьте готові до того, що з першого разу навряд чи вийде це зробити.

P.S. Усі знімки з екрана робились в різний час, на різних комплектах і локаціях. Тож не дивуйтесь різниці та розбіжності в інформації на них.

Більше коментарів!