Майнінг у 2021 (2022) році: чи є в ньому сенс?

Як ми якось пожартували з Тарасом Міщенком на цю тему: коли в коментарях сайту питають чи є сенс у майнінгу на звичайному ПК, то відповідь має бути — звичайно ні, вже особливого немає. Бо всі чекають подешевшання відеокарт. Але це жарт лише частково, тому спробуємо нижче привести деякі цифри та дати кілька порад для тих, хто хоче спробувати майнінг хоча б із цікавості.

Спробуємо переконати й в тому, що не так страшний той майнінг, як його малюють, але звичайно чи займатись цим, чи ні, то вже вирішувати вам.

Яким буває майнінг

Майнінг це звичайні операції обчислення, які якщо трохи спростити можуть виконуватись на трьох типах пристроїв:

  • Процесор
  • Відеокарта
  • ASIC

Оскільки ASIC це специфічний пристрій, який не є компонентом звичайних ПК, і як правило коштує набагато дорожче ніж відеокарти, навіть з сьогоднішніми націнками на відеокарти, то розглядати його не будемо, хоча принципово його налаштування і принцип роботи від процесора чи відеокарти не відрізняються.

Також згадаємо стейкінг, результатом якого теж є генерація нових монет. Але стейкінг, також відомий як PoS (proof of stake), не робить інтенсивних обчислень і взагалі працює на іншому принципі ніж майнінг, також відомий як PoW (proof of work). Тому розглядати його не будемо. До того ж PoS не в усіх, але в багатьох випадках набагато складніший для звичайного користувача (інколи потрібно підіймати власну linux ноду на платному vps). Та й поріг входу, тобто кількість грошей, яку треба вкласти попередньо в закупку криптомонет (стейкінг не працює якщо у вас немає певної кількості криптомонет) інколи важко порівняти із вартістю процесора чи відеокарти.

Майнінг на процесорі

Почнемо з майнінгу на процесорі, бо з ним трохи простіше. В першу чергу через те, що криптомонет, які стабільно можна майніти на процесорах зараз дуже мало. Це сталося через те, що майже будь-який алгоритм майнінгу з часом оптимізують для відеокарт, а потім і ASIC-ів, на яких ті ж самі алгоритми працюють інколи в тисячі раз ефективніше.

На поточний момент серед монет, які є сенс майніти на процесорі, по суті є лише:

  • Monero. Яка принципово підтримує ефективний лише на CPU алгоритм RandomX
  • Raptoreum. Монета яка з’явилась відносно недавно і ще не відомо, чи довго вона протримається без клієнта для майнінгу на відеокарті чи ASIC-у.
  • Можливо Карбованець, якщо він зробить зміну на вже частково протестований CPU-дружній алгоритм.

Майже без виключень майнінг на CPU, який і так знаходиться на грані окупності, має сенс лише на процесорах Ryzen, завдяки їхньому великому кешу третього рівня, який в такому випадку є більш важливим ніж звичайна продуктивність ядер. Звичайно ще продуктивнішими є серверні процесори EPYC або Хeon, але сьогодні обговорюємо лише майнінг в домашніх умовах.

Розрахунок прибутковості CPU майнінгу

Для цього розрахунку знадобиться декілька сайтів, та знання вартості 1 кВт-год електроенергії, яка становить $0.07 для звичайних користувачів.

Розрахувати дохідність Monero можна, наприклад на Nicehash Calculator. Для процесора Ryzen 3900x за добу це буде $0,49 без урахування електроенергії, або ж $0,31 з урахуванням електроенергії. За місяць це буде відповідно $15,39 без урахування електроенергії та $10,10 з урахуванням електроенергії.

Звісно $10 на місяць це дуже невеликі гроші, проте ви можете дивитись на це і з іншої сторони. Взимку ви отримуєте безплатний обігрів кімнати приблизно 100 ватним “обігрівачем”, в якості якого виступає процесор, та ще й отримуєте за це приблизно 250-300 гривень щомісяця.

Дохідність Raptoreum на цей час дещо вища. Її можна прорахувати на mineraptoreum.com. Чистий дохід за добу, з уже врахованою вартістю електроенергії, становить $0,76 на процесорі Ryzen 3900x. Або $22,8 у місяць.

До речі, якщо моделі вашого процесора немає в калькуляторі, то доведеться самостійно знайти його хешрейт в пошуковій системі (наприклад “raptoreum 7700k hashrate”), та занести ці показники до калькулятора.

Майнінг на відеокартах

Ситуація з майнінгом на відеокартах в теорії відрізняється від майнінгу на процесорах, але на практиці зараз є дуже схожою, бо майже в 100% випадків є сенс майнити лише одну монету — ефір (Ethereum). Окрім ефіру існує багато інших монет, які в принципі теж прибуткові на GPU, але прибутковість там нижча, і для звичайного домашнього майнінгу розглядати їх зараз нема сенсу.

На відміну від CPU майнінгу, де домінують процесори AMD, у GPU майнінгу надати перевагу Nvidia чи AMD важко. Обидва виробники мають вдалі моделі відеокарт для цього.

Розрахунок прибутковості GPU майнінгу

Для розрахунку можна використовувати або вже знайомий Nicehash Calculator, або minerstat. Але найбільш зручний для цього whattomine де треба лише вибрати свою відеокарту і тариф електроенергії, і сайт покаже як усі монети відсортовані по прибутковості, так і параметри хешрейту, споживання енергії, а також рекомендовані налаштування для вашої відеокарти.

Прибутковість відеокарт трохи вища за процесори. Наприклад, для 5700XT вона становить зараз $3,39 без урахування електроенергії, або $3,17 з урахуванням електроенергії на добу.

В зручному вигляді подивитись на рейтинг відеокарт по прибутковості можна на minerstat або hashrate.no

Налаштування майнінгу

В найпростішому вигляді для майнінгу потрібні:

  • Обладнання (процесор, відеокарта)
  • Програмне забезпечення + доступ до Інтернету
  • Налаштування

В багатьох випадках налаштування майнера, особливо під якусь екзотичну монету, може бути досить важким для початківців, тому нижче опишемо найпростіший спосіб, який, перефразовуючи принцип Парето, при 10% витраченого часу дає 90% результатів.

Nicehash

Nicehash це максимально простий і зрозумілий сервіс для тих хто уперше цікавиться майнінгом. Він не тільки максимально автоматизує процес майнінгу, але й слідкує за прибутковістю монет і автоматично перемикається на їх майнінг, якщо це більш вигідно. Як уже згадувалося, зараз в 99% випадків найприбутковіші це Ethereum та Monero (Nicehash не підтримує Raptoreum), то ж зараз автоматичне перемикання між алгоритмами не актуальне, але в минулому ситуація була прямо протилежна, і вірогідно вона ще зміниться у майбутньому.

Незалежно від виробника заліза (Intel, AMD чи Nvidia) універсальним є клієнт NiceHash Miner. Якщо ж ви власник відеокарти Nvidia, то є сенс завантажити NiceHash QuickMiner, який ще легше налаштовується і вміє автоматично оптимізувати параметри відеокарти, роблячи її швидшою і менш гарячою в майнінгу.

Завантажити клієнти Nicehash можна з цієї сторінки. Але спочатку там треба зареєструватись, а потім натиснути жовту кнопку Download miner or add ASIC.

Коли завантаження почнеться на сторінці з’явиться адреса Bitcoin, яку потрібно буде скопіювати та додати в налаштуваннях клієнта, коли він про це запитає.

Будьте готові до того, що ваш антивірус може заблокувати ПЗ Nicehash на стадії завантаження чи встановлення. Багато антивірусів реагують на майнери саме як на віруси. Переконатися в цьому можна, завантаживши Nicehash Miner на virustotal.com, де більшість false positive спрацьовувань пишуть щось на зразок – RiskWare.BitCoinMiner.

Налаштування Nicehash

Базове налаштування Nicehash проходить майже в автоматичному режимі. Вам знадобиться лише:

  • Адреса Bitcoin
  • Worker Name – назва вашого ПК, може бути будь-якою
  • Сервер, вибирайте найближчій європейський

Власникам NiceHash QuickMiner після цього наполегливо рекомендується увімкнути автоматичну оптимізацію відеокарти — інструкція. Та за бажанням увімкнути майнінг на CPU через контекстне меню іконки в системному треї.

Власникам NiceHash Miner оптимальні налаштування відеокарти доведеться виставляти вручну. Для цього знадобиться ПЗ MSI Afterburner, чи будь-який аналог.

Модифікувати як правило потрібно лише три параметри:

  • Частоту ядра відеокарти
  • Частоту пам’яті відеокарти
  • Вольтаж ядра (або ж power limit)

Знайти налаштування для своєї відеокарти можна як через пошукову систему, так і на сайтах:

Мета цих налаштувань в тому, щоб при найменших енерговитратах отримати найбільший хешрейт. В порівнянні з налаштуваннями відеокарт за замовчуванням нерідко вдається підвищити хешрейт на декілька десятків відсотків, при цьому знизивши енерговитрати вдвічі, або більше.

Відстежування хешрейту i температури відеокарт і процесора

  • В самому ПЗ Nicehash
  • Через розділ Rig Manager на сайті Nicehash
  • Через ПЗ MSI Afterburner або HWiNFO (тільки температури)

Raptoreum

Вище ця монета згадувалась, і вона трохи прибутковіша за Monero, але не підтримується Nicehash. Також її дещо важче налаштовувати, однак, якщо вас не лякає командний рядок, то:

  • ПЗ для майнінгу Raptoreum можна завантажити на github
  • А налаштування згенерувати, наприклад на пулі rplant.xyz (вкладка Connect)

Адресу криптогаманця Raptoreum можна отримати або ж встановивши гаманець Raptoreum, або що значно простіше, на одній із бірж де є ця монета, наприклад TradeOgre.

То ж чи вигідно зараз майнити?

Відповідь як завжди розпливчата — залежить від…

Якщо у вас вже є більш менш потужний ПК, або ви збираєтесь його купити, але вагаєтесь через велику вартість компонентів, то за допомогою майнінгу можливо повернути частину їх вартості.

Наприклад Nvidia RTX 3070 LHR (Lite Hash Rate) коштує сьогодні приблизно $1300, та дає чистими, вже з урахуванням вартості електроенергії, $2,57 на день, або ж приблизно $75 у місяць, або $900 на рік.

Навіть якщо прибутковість майнінгу впаде, за рік або два відеокарта вже повертає суттєву частину своєї вартості, після чого її можна продати на вторинному ринку (для цього краще беріть карти з 2-3 річною гарантією) й зробити майже безплатний апдейт на більш сучасну відеокарту.

З іншими відеокартами ситуація дуже схожа, окупність більшості становить приблизно 1-2 роки.

Багатьох в цьому моменті хвилює фізичний стан відеокарти, але є цілих два “але”:

  • Беріть відеокарту з гарною гарантією і не хвилюйтеся за її стан, хай цим переймається виробник та дистриб’ютор
  • Всупереч міським легендам, при майнінгу навантаження на відеокарти значно нижче ніж в іграх. Наприклад, в іграх 3070 LHR буде використовувати майже вдвічі більше енергії. Якщо порівнювати в Вт, то це до 220+ Вт в іграх, та до 120 Вт при майнінгу Ethereum. Відповідно температури карти будуть десь на 10-30 градусів нижче, при менших обертах вентиляторів і нижчому рівні шумів. Можливо цей міф такий живучий через те, що в майнінг фермах карти пакують близько одна до одної й через це вони мають поганий доступ до прохолодного повітря, але ж це не стосується звичайних ПК.

Стосовно майнінгу на процесорах, то він менш окупний. Наприклад, Ryzen 3900x приносить в місяць приблизно $10-20, тобто $120-240 на рік, і при поточній вартості в $550 повертає свою вартість довше відеокарти. Схожа ситуація і з іншими процесорами Ryzen.

Як вже згадувалось, взимку майнінг це також гарна альтернатива звичайному обігрівачу в кімнаті. Нема різниці який прилад використовує електрику для перетворення її в тепло. Середній процесор та відеокарта можуть видавати приблизно 250 Вт у вигляді тепла 24 години на добу. Це те ж саме, що стандартний 500 Вт обігрівач, що працює 12 годин на добу. Проте за обігрівач треба платити вам, а відеокарта та процесор можуть платити самі за себе.

Більше коментарів!