Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 – чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Останніми роками ми все частіше говоримо про застій на ринку смартфонів. І це справедливо, адже виробники дійсно досягли певної стелі в технологічному розвитку пристроїв. Смартфони мають якісні дисплеї з частотою оновлення 120 Гц, чипсети, потужності яких цілком вистачає і для десктопних задач, камери, чия універсальність дозволяє закривати одразу кілька справ. А ще й операційні системи відшліфовані настільки, що ми нудимось від великих анонсів Apple й Google, та й самі компанії вже не знають що ще такого вигадати чи запозичити у конкурента.

То що ж далі? Смартфони треба продавати, тож змінімо формфактор девайсів. Покажемо дисплеї, що згинаються, це ж ніби з фантастичних фільмів 80-х. Мабуть, приблизно так мислила Samsung, анонсуючи лінійки складаних смартфонів Galaxy Fold і Flip. Окей, випустили перше покоління, провели роботу над помилками, друге покоління, третє. Й врешті маємо чудові смартфони з технічної точки зору. Та ще й вписуємось у психологічну цінову планку в $1000 у випадку з Galaxy Flip4. Залишилось показати декілька прикладів використання на презентації й нумо пушити рекламу. Та чи дійсно такий формфактор приносить користь для користувача?

Останні декілька тижнів Samsung Galaxy Flip4 став моїм основним смартфоном. Це не перше моє знайомство зі складаними пристроями від корейців, проте з’явилась нагода протестувати його у повсякденному використанні. Та спробувати знайти для себе ті самі переваги, які змусять мене задуматись про покупку подібного девайса у майбутньому. Тож далі буде мінімум технічних характеристик, лише мої роздуми щодо цього смартфона.

Galaxy Flip – це, безперечно, іміджева лінійка Samsung, яка має на меті продемонструвати технологічні можливості компанії. Дизайн смартфона привертає до себе увагу, це одне з його головних завдань. Мені подобається двоколірне виконання задньої кришки — неначе автівка з панорамним дахом. Щоправда, лавандовий колір все ж більш жіночний, але можна обрати блакитний чи графітовий. До речі, в деяких країнах Samsung пропонує створити власний дизайн для Flip4. Звісно, доступна обмежена кількість кольорів, та, як на мене, непогана ідея.

Смартфон можна розкрити на будь-який кут, шарнір надійно фіксує дисплей. Тож можна зручно розмістити девайс на столі, щоб поспілкуватись у відеочаті чи подивитись YouTube. Або покласти його на холодильник і створити імпровізоване освітлення на кухні під час чергового вимкнення електроенергії.

Однак, тут починаються питання до практичності. По-перше, Flip незручно відкривати однією рукою. Та й загалом це досить небезпечний трюк, особливо якщо його виконувати на ходу на вулиці. Значно швидше розкрити смартфон двома руками. Але це сумнівне розв’язання проблеми.

По-друге, кожна ваша взаємодія зі смартфоном починається з його розкриття. Перший час, поки ще діє вау-фактор, це цікаво й можна справити враження на оточуючих. Далі це починає набридати й тільки забирати додатковий час на здійснення якихось простих задач, наприклад відповісти на повідомлення в чаті. І якщо вдома ви просто можете покласти Flip в розгорнутому вигляді на стіл й користуватись ним, як звичайним смартфоном, то десь на вулиці вам постійно доводиться проводити маніпуляції з відкриття/закриття смартфона.

Galaxy Flip4 у складеному вигляді дійсно дуже нагадує пудреницю

По-третє, дещо нестандартні габарити пристрою. Попри те, що Flip4 є вузьким смартфоном, користуватись ним однією рукою досить проблематично. Все через видовженість дисплея (співвідношення сторін 22:9). Тому якщо набирати текст на клавіатурі ще окей, то тягнутись до елементів у верхній частині екрана доводиться другою рукою. Задля справедливості зазначу, що це є характерним для переважної більшості смартфонів на ринку. Разом з тим, хотілося б, щоб сканер відбитків пальців було розташовано трохи нижче.

До речі, щодо біометрики. У Flip4 інтегровано класичний сканер відбитків пальців в клавішу живлення. Працює він нормально, але як я вже зазначив, мені б хотілося, щоб він був розташований нижче. Тому я вирішив додати опцію розпізнавання обличчя. На жаль, працює вона на трієчку. Особливо в умовах недостатнього освітлення. Чомусь серед виробників Android-смартфонів не прижився аналог Face ID. Та й повернувшись з Flip4 на iPhone, ще більше відчуваю різницю у цьому аспекті.

Що ж гарного у Flip4? У чому його перевага перед звичними смартфонами-моноблоками? Про вау-фактор вже сказав. Він дійсно компактний у складеному вигляді, зручно носити в кишені. Є зовнішній дисплей, на якому можна швиденько переглянути сповіщення чи побачити хто телефонує. На видовженому дисплеї комфортніше гортати стрічку у Твіттері, ще й паралельно можна футбол дивитись у невеличкому вікні. Або ж працювати паралельно з двома застосунками, адже вміщується більше контенту. Ще й в навігації Google Maps вам видно більшу площу карти.

А ще це майже топовий флагманський смартфон і це відчувається у повсякденному використанні. Дуже швидка робота системи, приємний дисплей, купа софтових фіч. Не дуже флагманською є тільки камера й автономність. Особливих претензій до якості фото немає, все на нормальному рівні, але ж за таку вартість пристрою можна знайти цікавіші смартфони, Pixel 7 Pro, наприклад. Що стосується автономності, батареї на 3700 мА⋅год явно малувато для великого 120 Гц дисплея й топового чипсета. Тому не дивуйтесь, якщо доведеться підзаряджати Flip4 протягом дня.

Формфактор Flip4 дає трішки більше варіацій при зйомці фото, адже дисплей можна розкрити під різним кутом. Ще й штатив не потрібен — смартфон можна надійно розташувати на якійсь поверхні

Тож чи дійсно потрібні нам складані смартфони? Скоріше так, вони урізноманітнюють асортимент на ринку, що для нас, як користувачів, є плюсом. Тим паче, що концепція Galaxy Fold мені видається цікавішою, адже ви отримуєте смартфон + планшет (але й там є свої компроміси). Чи є переваги у Flip4 у порівнянні зі звичайними смартфонами? Суттєвих, особисто для себе, я не знайшов. Втім, це не означає, що його не варто купувати — гаджет має дарувати позитивні емоції, а Flip може робити на 100%.

Напишіть у коментарях що ви думаєте стосовно складаних смартфонів? Чи є у них практичне застосування для вас?

Більше коментарів!