20 шутерів для слабких ПК

Ціни на ігрові відеокарти й в кращі часи не радували, а зараз не до апгрейду старого комп’ютера й поготів. У що ж можна пограти на слабкому ПК або ноутбуці, якщо подобаються шутери, а останні проєкти вашій системі не до снаги? Звернутися до хітів минулих років — там було багато чудових ігор, які й досі радують своїм геймплеєм і до того ж дуже ліберально ставляться до можливостей ПК. У цьому матеріалі ми зібрали 20 шутерів для слабких ПК і для зручності розділили їх на дві умовні групи — ті, яким ще не виповнилося 10 років, і “зовсім стара класика”. Розподіл вийшов досить умовним, та й на 2012 р. прийшлося одразу кілька ігор із цього переліку, тому за бажанням можна вважати той чи інший проєкт таким, що належить до сусідньої групи.

20 шутерів – Порівняно нові

 

Black Mesa

Рік випуску: 2020 | Розробник: Crowbar Collective | Steam

Так, це той самий перший Half-Life, але “в новій обгортці”. На початку Black Mesa була користувацьким модом, який почали розробляти ще у 2004 р., одразу після виходу Half-Life 2 — у якого був запозичений новий на той час рушій Source. Він знаходився в розробці більше ніж 15 років і нарешті дістався релізу у 2020 р. – вже як самостійна комерційна гра (вартість у Steam становить 279 грн). Black Mesa навіть зараз має дуже непоганий вигляд, може похвастатися деякими оновленнями у класичному геймплею й загалом дуже добре грається навіть зараз. Щодо системних вимог, Black Mesa можна запустити на системі навіть з 4 гігабайтами оперативної пам’яті (попри те, що офіційна мінімальна конфігурація потребує 6 ГБ) і двоядерним процесором 10-річної давнини.

 

Dishonored

Рік випуску: 2012 | Розробник: Arkane Studios | Steam, GOG

Гра, з якої почався зліт студії Arkane Studios — до серії Dishonored в її активі був лише добрий, але недооцінений Arx Fatalis та невдалий Dark Messiah of Might and Magic. Саме у Dishonored розробник сформував свій фірмовий стиль атмосферних пригод у жанрі immersive sim — частка екшену, частка стелсу, трохи магії, заплутаний сюжет та свобода дій з дослідженням ігрового всесвіту. Після успіху першої частини через 4 роки вийшло продовження — Dishonored 2, яке теж отримало дуже схвальні відгуки, хоча й трохи гірші за оригінал.

 

DOOM

Рік випуску: 2016 | Розробник: id Software | Steam

“Ребут” класичного шутера, що вийшов у 2016 р., аж ніяк не можна запідозрити у тому, що він може “бігати” на слабких системах — надто гарний і “технологічний” вигляд має його графіка. Проте розробнику вдалося створити чудо – DOOM (2016) це приклад майже ідеальної оптимізації, тому офіційна мінімальна конфігурація, яку рекомендує розробник – Intel Core i5-2400, 8 ГБ та GeForce GTX 670. І це дійсно так – на Youtube можна знайти багато доказів того, що навіть на GTX 660 у Full HD та низьких налаштуваннях графіки у цій грі можна отримати стабільні 30+ fps.

 

Grand Theft Auto V

Рік випуску: 2015 | Розробник: Rockstar North | Steam

Скоріше за все, ви вже грали у GTA V. Просто тому, що в неї грали майже всі – за офіційною інформацією, станом на березень цього року гра розійшлася тиражем у 165 млн екземплярів. Проте якщо все ж таки пропустили, а цей жанр вам подобається — цілком можна дати грі шанс, тим паче що навіть в офіційних системних вимогах розробник рекомендує відеокарту NVIDIA GTX 660 (2012 року випуску); щодо мінімальних — за бажанням GTA V можна запустити на ноутбуці 10-річної давнини з 4 ГБ пам’яті та вбудованим відео.

 

Ion Fury

Рік випуску: 2019 | Розробник: Voidpoint, LLC | Steam, GOG

Одна з небагатьох порівняно нових ігор – Ion Fury вийшла всього три роки тому, проте графіка в ній має такий вигляд, наче вона ровесниця Duke Nukem 3D. Річ у тім, що останніми роками з’явилася своєрідна “мода” на ретро-шутери, які копіюють зовнішній вигляд і геймплей легендарних хітів далекого минулого — DOOM, Heretic, DN3D, Quake тощо. Здебільшого виходить так собі, лише для ностальгуючих, а деякі вдалі проєкти роками не можуть покинути дочасний доступ (як-то Prodeus або WRATH: Aeon of Ruin), але Ion Fury — вдалий виняток із правил. Гра не тільки візуально схожа на Duke Nukem 3D, але й грається майже так само весело та “драйвово”. Ion Fury використовує рушій EDuke32 (модифікований Build, на якому працював DN3D), тому й системні вимоги у гри відповідні: запустити її можна навіть на системі з 1 ГБ оперативної пам’яті та відео з 512 МБ.

 

Mad Max

Рік випуску: 2015 | Розробник: Avalanche Studios | Steam, GOG

Mad Max від Avalanche Studios було неважко пропустити: той факт, що це гра за кінофраншизою, яку ще й випустили спеціально під реліз фільму Mad Max: Fury Road, одразу налаштовує на скептичний лад. Та й рейтинги в неї були досить посередніми — проте як екшен у відкритому світі Mad Max насправді досить непоганий та точно не найгірший у цього розробника (поточний рейтинг у Steam становить цілих 91%). Що стосується системних вимог — офіційно рекомендованою є система 9-річної давнини (Intel Core i7-3770, 8 ГБ, GeForce GTX 760), але запустити її можна і на 4 ГБ пам’яті та вбудованому відео (проте для отримання пристойного фреймрейту доведеться пошукати оптимізовані налаштування на Youtube).

 

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Рік випуску: 2015 | Розробник: Konami Digital Entertainment | Steam

П’ята частина MGS виявилася досить нетиповою – The Phantom Pain це така собі “пісочниця”, стелс-екшен у відкритому світі з великою кількістю побічних завдань, та ще й менеджментом бази. Цікаво, що якщо грати у MGS V зараз, то можна побачити, звідки в останньої гри Хідео Кодзіми, Death Stranding, взялися деякі геймплейні рішення. А грається The Phantom Pain, якщо не здатися на перших годинах “прологу”, і досі дуже добре — наприклад, я минулого року в ній провів майже 100 годин. Системні вимоги як на сьогодні дуже помірні: мінімум Intel Core i5-4460, 4 ГБ, GeForce GTX 650, рекомендовано – Intel Core i7-4790, 8 ГБ та GeForce GTX 760.

 

Metro 2033 Redux / Metro: Last Light Redux

Рік випуску: 2014 | Розробник: 4A Games | Steam (2033), Steam (Last Light), GOG (2033), GOG (Last Light)

Чесно кажучи, до першої групи ці дві гри мають опосередковане відношення — оригінальна версія Metro 2033 побачила світ ще у 2010 р. (Metro: Last Light — у 2013). Проте ремастери обох частин вийшли у 2014 р., тож вважатимемо, що місце їм саме у “порівняно новій” категорії. Розповідати нашим читачам про серію ігор Metro, мабуть, безглуздо — все ж таки це один з головних українських шутерів останніх років. Тому зазначимо лише, що хоча свого часу для них було потрібне досить потужне “залізо”, зараз, через 8 років після виходу, системні вимоги обох ігор дуже поблажливі — будь-який чотириядерний (або навіть двоядерний) процесор, 4 ГБ оперативної пам’яті та відеокарта від GeForce GTX 480 у рекомендованій конфігурації.

 

SUPERHOT

Рік випуску: 2016 | Розробник: SUPERHOT Team | Steam, GOG

Гра з дуже незвичним концептом: час у ній плине з різною швидкістю у залежності від рухів головного героя. Якщо ви стоїте на місці, час майже застигає, і кулі ледве рухаються у повітрі, але варто вам почати щось робити — і він одразу ж прискорюється. Це створює цікаві геймплейні рішення, своєрідні “головоломки”, рішення яких потребує стратегічного мислення і планування своїх дій наперед. У SUPERHOT навмисно спрощена графіка (low poly), тож і системні вимоги дуже помірні — в мінімальних зазначається Intel Core2Quad Q6600, 4 ГБ та GeForce GTX 650.

 

20 шутерів – “Old but Gold”

 

Alan Wake

Рік випуску: 2012 | Розробник: Remedy Entertainment | Steam, GOG

Психологічний трилер від розробників Max Payne вийшов таким же кінематографічним, але зовсім іншим за атмосферою. Спочатку гра була ексклюзивом Xbox 360, але через два роки після релізу, у 2012-му, нарешті дісталася й ПК. Alan Wake досі вважається одним із кращих ігрових трилерів, тому якщо свого часу ви його пропустили, зараз можна дати грі шанс.

 

Battlefield: Bad Company 2

Рік випуску: 2010 | Розробник: DICE | Origin, Steam

Зараз в це важко повірити, але колись у Battlefield був сюжет. Та ще й який! Однокористувацька кампанія Battlefield: Bad Company 2 свого часу гралася не гірше за тодішні Call of Duty: Modern Warfare і ще не встигла стати “придатком” до головного режиму — мультиплеєра. Гру можна придбати у Steam, проте слід мати на увазі, що в останніх відгуках користувачі скаржаться на відсутність ключа, без якого мультиплеєр недоступний. Хоча навряд чи зараз в ньому можна знайти багато гравців…

 

Borderlands 2

Рік випуску: 2012 | Розробник: Gearbox Software | Steam

Якщо ваша система “не тягне” Borderlands 3, це ще не привід сумувати — попередня частина цього шаленого “лут-шутера” мало того що грається так само, так ще й не дуже відрізняється візуально, дякувати “мультяшній” графіці. І до речі, оцінки у Borderlands 2 також були істотно вищі за наступника.

 

Bulletstorm: Full Clip Edition

Рік випуску: 2017 (2011) | Розробник: People Can Fly | Steam

Bulletstorm: Full Clip Edition — перевидання гри 2011 року. Назвати його ремастером важко — надто мало відмінностей у Full Clip Edition від оригінального Bulletstorm, причому найважливішою є… відмова від сервісу Games for Windows Live, який був закритий ще у 2013-му. Bulletstorm справляє враження такого собі “веселого” Gears of War, що не дуже дивно — його розробник, польська студія People Can Fly, раніше брала участь у портуванні на ПК Gears of War та розробці Gears of War: Judgment.

 

Brutal Doom

Рік випуску: 2012 | Розробник: Sergeant_Mark_IV | Mod DB

Користувацька модифікація Doom (ще першого, родом із 90-х), що базується на модифікованому рушії GZDoom і додає у гру нові геймплейні елементи та оновлені спецефекти. Модифікація безплатна, крім неї, потрібні ресурси оригінальних ігор, що містяться у WAD-файлах, та один з сучасних портів — GZDoom або Zandronum. Як все це зібрати до купи — пояснюється у текстовому файлі, що йде разом з модифікацією.

 

Call of Duty: Modern Warfare 2

Рік випуску: 2009 | Розробник: Infinity Ward | Steam


Мабуть, найпопулярніша частина з погляду сюжету — два роки тому вона навіть отримала ремастер однокористувацької кампанії. Хоча з її виходу вже й пройшло цілих 13 років, Modern Warfare 2 досі непогано грається у синглі. А ще в ній є місія No Russian, від якої досі ковбасить тих самих рашн.

 

Dead Space 2

Рік випуску: 2011 | Розробник: Visceral Games | Origin, Steam

Один з найкращих survival horror, що виходили на ПК. Перша частина, реліз якої стався трьома роками раніше, також була чудовою грою, проте, на жаль, зараз грається уже не так добре, як свого часу. А от Dead Space 2 “постарів” не так сильно, і навіть сьогодні пропонує затягуючий геймплей (принаймні я його з задоволенням вчергове пройшов півтора року тому).

 

Far Cry 3

Рік випуску: 2012 | Розробник: Ubisoft Montreal | Ubisoft Store, Steam

Усі Far Cry після першої частини більш-менш однакові — змінювався лише сеттинг, а ігрові механіки, починаючи з Far Cry 2, кардинальних змін не зазнавали. Однією з найкращих “класичних” частин є, мабуть, саме Far Cry 3 — з гарним сюжетом, канонічним злодієм і непоганою навіть сьогодні графікою.

 

F.E.A.R. 2: Project Origin

Рік випуску: 2009 | Розробник: Monolith | Steam

У 2000-х серія “паранормальних” шутерів F.E.A.R. була досить популярною, проте після невдалої третьої частини про неї поступово забули. І це насправді шкода, тому що F.E.A.R. 2 досі грається дуже добре, а штучний інтелект супротивників і зараз залишається на дуже високому рівні. Для кращого розуміння сюжету починати треба все ж таки з першої частини, проте вона зараз помітно поступається сиквелу, головним чином у графіці та режисурі — хоча власне перестрілки там були навіть кращими.

 

Mirror’s Edge

Рік випуску: 2009 | Розробник: DICE | Origin, Steam

Так, Mirror’s Edge — зовсім не шутер, але він також гідний того, щоб потрапити у цю підбірку. Mirror’s Edge — це такий собі симулятор паркуру від першої особи з невеликими дозами екшену, і наприкінці 2000-х його геймплей був дійсно революційним. Після нього елементи паркуру з’являлися в інших іграх (наприклад, Dying Light), проте ніколи більше він не ставав настільки головною частиною геймплею. Через сім років розробник випустив ребут – Mirror’s Edge Catalyst, але повторити успіх оригінальної гри йому не вдалося. Окремо зазначимо, що завдяки візуальному стилю графіка у Mirror’s Edge навіть зараз, через 13 років після релізу, не здається застарілою.

 

Quake

Рік випуску: 1996 | Розробник: id Software, MachineGames | Steam

Так, той самий легендарний Quake. Його шалена динаміка і канонічні монстри навіть зараз сприймаються дуже добре, до того ж його поточний видавець Bethesda Softworks продовжує підтримувати гру — минулого року вийшов значний апдейт, в якому була покращена графіка і моделі монстрів і навіть представлено абсолютно нове доповнення з чудовим дизайном рівнів — Dimension of the Machine. Щоправда, тепер системні вимоги Quake набагато вищі за 1996 рік (хоча й все одно зовсім помірні): мінімальна конфігурація містить у собі Intel Core i5-3570, 8 ГБ пам’яті та GeForce GTX 650 Ti.

Більше коментарів!