Після атак на енергетичну інфраструктуру в березні-квітні Vodafone вирішив подвоїти заплановані на цей рік інвестиції в енергонезалежність. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зважаючи на це, Vodafone планує закупити додаткові генеруючі потужності та системи автономного енергозабезпечення на суму 438 млн грн. Загальні інвестиції в енергостійкість мережі у 2022-2024 роках перевищать 674 млн грн.

“Vodafone спрямовує кошти на забезпечення об’єктів зв’язку батареями нового типу. Для підвищення надійності та збільшення часу автономного електропостачання базових станцій компанія вже придбала 13,5 тисяч акумуляторних батарей нового, літій-ферумного типу (LiFeРO4). Такі батареї набагато краще пристосовані до важких умов експлуатації при частих та тривалих відключеннях електропостачання. Додатково у 2024 році Vodafone планує закупити 4 612 таких батарей”, – сказано в повідомленні компанії.

Крім того, Vodafone збільшить генеруючі потужності. Понад 1,5 тисяч вже базових станцій забезпечені електропостачанням за допомогою генераторних установок, включаючи власні стаціонарні та мобільні генератори, а також генераторні установки партнерів та клієнтів.

“Тільки за час війни компанія придбала близько 500 мобільних генераторів та необхідне для їх експлуатації допоміжне обладнання. У 2024 році кількість генеруючого обладнання різних типів збільшиться ще на 280 одиниць”, – додали у Vodafone.

Тут уточили, що на сьогодні понад 700 партнерських генераторів забезпечують роботу мережі під час відключень, і ця кількість постійно збільшується. Vodafone відкритий до подальшої співпраці – компанії, які мають дизель-генераторну установку і готові поділитись її потужностями, щоб забезпечити зв’язок для свого підприємства та інших абонентів у радіусі дії базової станції, можуть повідомити про це у листі на адресу [email protected].

“Під час попередніх аварійних відключень компанія вже використала понад 1094 тонн дизельного пального та бензину. Енергетики Vodafone також забезпечили достатній резерв дизельного пального та бензину, щоб згенерувати електроенергію для подальшої роботи мережі під час аварійних відключень електропостачання”, – повідомили в компанії.

Задля мінімізації ризиків нестачі певного виду палива та диверсифікації постачання палива, зокрема за регіональним принципом, компанія збільшила кількість гуртових постачальників палива, з якими укладено відповідні договори та зроблено значні обсяги резерву палива.