ЄС проведе розслідування щодо Apple, Google та Meta через можливі порушення DMA

Європейський Союз проведе розслідування щодо Apple, Google та Meta через потенційні порушення «Закону про цифрові ринки» (Digital Markets Act, DMA). Про це йдеться у заяві Європейської Комісії.

Серед причин розслідування є обмеження від щодо перенаправлення користувачів на сторонні магазини застосунків із Play Store та App Store та моделі «заплатіть або погодьтеся» у Facebook й Instagram, яка дозволяє користувачам відмовитися від реклами за €9,99 на місяць.

В ЄС не впевнені, що компанії дотримуються зобов’язань щодо більш справедливого та відкритого цифрового простору для європейських громадян і компаній.

«Якщо наше розслідування прийде до висновку про відсутність повної відповідності DMA, брамники можуть зіткнутися з великими штрафами», – заявив комісар ЄС Тьєррі Бретон.

Після розслідування Комісія повідомить кожній компанії, що потрібно зробити, щоб усунути проблеми, а також які заходи планує вжити регулятор.

Якщо будуть знайдені порушення, комісія може оштрафувати кожну компанію на суму до 10% від річного глобального доходу відповідно до DMA або навіть 20% у випадках «повторного порушення».

Крім того, Європейська комісія також проводить розслідування щодо Amazon через те, що компанія, можливо, віддає перевагу продуктам власного бренду в Amazon Store, що порушує статтю 6(5) DMA.