Памʼятаєте 5G? Оператори вже хочуть перейти на 5.5G

Телекомунікаційні компанії вже хочуть перейти від 5G до наступного етапу розвитку мобільного зв’язку, який отримав назву 5.5G або 5G Advanced, повідомляє CNBC.

Попри те, що глобальне розгортання мереж 5G триває, а в деяких країнах, як в Україні, навіть не почалося, лідери галузі, які зібралися на Всесвітньому мобільному конгресі в Барселоні (MWC), вже зосередили свою увагу на наступному етапі модернізації. Технологія наступного покоління обіцяє підтримувати просунутіші пристрої, включаючи гарнітури змішаної реальності та інновації в автономних транспортних засобах і розумному виробництві, багато з цього було обіцяно ще перед запуском 5G, але так і не було реалізовано.

При цьому, хоча 5G забезпечує значно вищі швидкості передачі даних і менші затримки порівняно з 4G, стандарт ще не досягнув масового насичення. Прогнозується, що до 2029 року зв’язок 5G охопить більш ніж половину мобільних з’єднань, і галузь очікує, що 5.5G дозволить розширити комерційне використання, розвʼяже проблеми розгортання і подолає розрив з 6G. Ця еволюція має на меті підвищити продуктивність мережі, впровадити штучний інтелект і машинне навчання для розумніших мереж та підвищити їхню енергоефективність.

Перехід до 5.5G, комерційне розгортання якого очікується у 2024 році, розглядається як важливий крок для операторів зв’язку, що дозволить їм більш ефективно монетизувати свої інвестиції в 5G, зокрема, за допомогою послуг, орієнтованих на підприємства. Однак залишається складним завданням переконати споживачів у перевагах, оскільки для багатьох з них поліпшення від переходу від 4G до 5G були малопомітними. Зараз галузь зосереджена на забезпеченні того, щоб 5.5G зміг виконати свої обіцянки та задовольнити швидко зростаючі потреби в передачі великих обʼємів даних, які прогнозуються на найближчі роки.