28 лютого 2024 р. світ дивом уникнув чергової космічної катастрофи, яка могла суттєво засмітити низьку навколоземну орбіту. Звісно ж, винні знову росіяни. Про це сповістила компанія LeoLabs, яка спостерігає за об’єктами у космосі.

28 лютого 2024 р. компанія спостерігала небезпечне зближення між російським давно вже непрацюючим супутником електронної розвідки «Космос-2221», який було запущено ще у 1992 р., та активним супутником NASA TIMED, запущеним у 2002 р. Апарати пройшли на відстані менше ніж 20 м (!) один від іншого, що буває дуже нечасто. При цьому відносна швидкість «Космоса-2221» та TIMED склала вражаючі 14 км/с.

Супутники Росії та США майже зіткнулися на орбіті

У разі зіткнення супутників з загальною масою у 2 530 кг на такій швидкості могло утворитися від 2 до 7 тис. уламків. Станом на 15 листопада 2024 р. на низькій навколоземній орбіті фіксувалося близько 12 тис. уламків, тож гіпотетичне зіткнення могло подвоїти їх кількість. Така кількість уламків на низькій орбіті створила б величезні проблеми для існуючих сузір’їв супутників, наприклад, для Starlink.

Цього разу біди не сталося, але враховуючи кількість непрацюючого космічного мотлоху, який СРСР/Росія запустили за часи свого існування, подібне зіткнення – лише питання часу.