За 80 років IQ студентів вишів впав до середнього рівня

Викладачі вишів завжди скаржилися, що начебто студент вже пішов не той, ось раніше були студенти. Що ж, схоже, вони мали рацію. Це доводить нове дослідження канадських науковців.

Вчені з канадських Mount Royal University, University of British Columbia та Western University дослідили архівні дані про IQ студентів вишів, протестованих за Wechsler Adult Intelligence Scale з 1939 по 2022 р. і з’ясували, що твердження про те, що люди з вищою освітою мають вищий IQ, вже не відповідає дійсності. Стаття про дослідження прийнята до публікації на початку січня 2024 р.

Згідно з результатами метааналізу даних, за 80 років IQ студентів впав зі 119 до 102 пунктів, що дає швидкість падіння IQ приблизно у 0,2 пункти на рік. 102 пункти – це приблизно середній IQ усього населення, який вважається за 100 пунктів.

Вчені пояснюють такі дані тим, що у 30-50-х роках минулого сторіччя вища освіта була привілеєм небагатьох, а зараз вона доступна майже усім і у вишах вчиться набагато більше студентів з різних верств суспільства.

Які висновки можна зробити з отриманих результатів? По-перше, дослідники пропонують професорам передивитися освітню програму у бік спрощення, тому що сучасні студенти вже не суцільні генії, як раніше. По-друге, роботодавцям вже не варто вважати, що шукач роботи з вищою освітою розумніше того, у кого такої освіти немає. По-третє, студенти мають розуміти, що зараз потрапляння в університет вже не є приєднанням до якоїсь елітарної групи. По-четверте, міф про блискучий розум випускників університетів має бути розвінчаний. По-п’яте, практика відбору до вищих навчальних закладів за результатами IQ тестів – це недоказова маячня. По-шосте, низькі результати IQ тестів не мають давати право робити висновки щодо когнітивних здібностей людей, особливо у клінічній психології.