Samsung може запровадити платну підписку за деякі функції ШІ у своїх смартфонах

Флагманська лінійка Samsung Galaxy S24, яку було представлено цього тижня, в майбутньому може запровадити платну підписку для деяких функцій штучного інтелекту, повідомляє ArsTechnica. Згідно з приміткою, надрукованою внизу рекламної сторінки Galaxy S24 в США, функції ШІ, які зараз пропонуються в смартфонах серії безплатно, залишатимуться такими до кінця 2025 року. Це означає, що Samsung може почати стягувати плату за ці можливості через майже 2 роки зі старту продажів.

Про які саме функції йде мова, в компанії поки що не уточнюють. Більша частина з нових ШІ-можливостей лінійки Galaxy S24 обробляються на самих смартфонах, хоча в опціях апаратів можна увімкнути передачу зашифрованих даних під час вводу, після цього вони будуть передаватися на сервер Samsung для точнішої роботи моделей ШІ. Таким чином, мова може йти про функцію перекладу в режимі реального часу та можливість розшифровувати голосові записи, перетворюючи їх в текстові файли.

Варто зазначити, що компанія Google вже впровадила платну підписку на додаткові опції ШІ для Google Photo в рамках тарифних планів Google One. Підписка на них дозволяє отримати доступ до ШІ-інструментів для редагування фото, таких як «магічна гумка» для видалення обʼєктів. Так само, компанія Amazon планує у майбутньому впровадити платну підписку на голосового помічника Alexa.

Рішення про потенційну монетизацію цих функцій штучного інтелекту пов’язане з тим, що вони все більше вимагають серверного часу та ресурсів, що призводить до додаткових операційних витрат для компаній. Рішення Samsung про платне використання функцій ШІ відповідає загальній тенденції переходу галузі до моделей передплати на передові технологічні послуги.

З наближенням кінця 2025 року Samsung, ймовірно, відстежуватиме відгуки клієнтів, щоб оцінити реакцію на потенційну плату за функції ШІ, що може вплинути на їхнє остаточне рішення з цього питання.