Нові правила для американського App Store: розробникам дозволили посилатися на зовнішні способи оплати, але все одно буде комісія

Після рішення Верховного суду США не розглядати апеляцію Apple у судовому спорі з Epic Games, компанія Apple оголосила про низку оновлень у своїх рекомендаціях щодо роботи в App Store, повідомляє 9to5Mac. Ці зміни, які негайно набувають чинності в США, відповідають результатам судового процесу Apple проти Epic 2021 року і мають на меті пом’якшити раніше суворі правила, які не дозволяли розробникам розміщувати посилання на альтернативні платіжні системи у своїх додатках.

Нові правила тепер дозволяють розробникам включати у свої додатки посилання або кнопки, які перенаправляють користувачів на зовнішні вебсайти для здійснення покупок. Однак це право є умовним: додаток повинен також пропонувати покупки через систему In-App Purchase від Apple. Розробники можуть подати заявку на отримання цього права, яке обмежується магазином додатків для iOS або iPadOS у США. Зовнішнє посилання повинно відображатися на одній сторінці додатка у спеціально відведеному місці та не може зберігатися за межами цієї сторінки. При цьому користувача будуть попереджати про перехід на сторонній вебсайт велетенським дисклеймером:

Попри дозвіл на розміщення посилань на зовнішні способи оплати, Apple продовжуватиме стягувати комісію за ці транзакції. Ставка комісії становитиме 12% для учасників програми App Store для малого бізнесу та 27% для інших додатків. Ця комісія застосовується до покупок, здійснених протягом семи днів після того, як користувач натиснув посилання на зовнішню покупку. Розробники зобов’язані обліковувати покупки поза межами додатків і перераховувати відповідні комісії компанії Apple. Проте компанія визнає, що збір цих комісійних буде складним, а в багатьох випадках і неможливим.

Apple також надала рекомендації для розробників, які бажають скористатися цим правом, включаючи вимоги до зовнішнього посилання, такі як прямий перехід на вебсайт розробника без перенаправлень, відкриття в новому вікні в браузері за замовчуванням і відсутність передачі додаткових параметрів в URL-адресі для захисту конфіденційності користувачів.

Крім того, Apple зобов’язана дозволити розробникам спілкуватися з клієнтами за межами своїх додатків про альтернативні варіанти покупки – ця зміна була впроваджена у 2021 році після врегулювання колективного позову з дрібними розробниками.