Поки ринок смартфонів падає, продажі моделей від $600 продовжують зростати

Згідно з даними сервісу Market Pulse компанії Counterpoint Research, продажі смартфонів преміумкласу (вартістю понад $600), зросли на 6% у 2023 році та досягнули нового рекорду. Це контрастує з прогнозованим падінням світового ринку смартфонів цього року. На преміумсегмент припадає майже чверть світового ринку смартфонів і 60% доходів виробників у 2023 році. За останні кілька років преміумсегмент перетворився на зону зростання на слабкому в інших відношеннях ринку.

Коментуючи зростання преміумсегмента, старший аналітик Варун Мішра зазначив: «На ринку смартфонів відбулися зміни в купівельних моделях споживачів. Враховуючи важливість смартфонів, споживачі готові витрачати більше, щоб отримати високоякісний пристрій, яким вони зможуть користуватися довше. Володіння найновішими та найкращими флагманами також стало символом статусу для багатьох споживачів, особливо на ринках, що розвиваються, де вони перестрибують безпосередньо з середнього цінового діапазону в преміумсегмент. Крім того, ці пристрої стають дедалі доступнішими завдяки сезонним акціям та можливостям фінансування».

Apple продовжує залишатися беззаперечним лідером преміумринку. Однак, порівняно з 2022 роком, цьогоріч її частка зменшилася. В основному це пов’язано з відродженням Huawei в Китаї завдяки серії Mate 60. Samsung також збільшив свою частку завдяки серіям S23 та Fold.

У регіональному розрізі значна частина зростання світового преміумринку у 2023 році буде забезпечена Китаєм, Західною Європою, Індією та регіонами Близького Сходу і Африки (MEA). Фактично, Китай, Індія, Близький Схід і Африка та Латинська Америка, ймовірно, побачать новий рекорд продажів на преміумринку, причому Індія буде найбільш швидкозростаючим преміумринком у світі.

На ринку преміумкласу рушійною силою зростання є ультрапреміальний сегмент. Ціновий сегмент від $1000 і вище захопив понад третину загального обсягу продажів преміумринку у 2023 році.

Загалом, преміумсегмент, ймовірно, продовжить випереджати світовий ринок смартфонів. Виробники, які зможуть диференціювати себе і, що ще важливіше, побудувати сильний бренд, отримають вигоду від його зростання.